Kari Hilde French fortviler over at sykehus ikke vil ta imot sønnen

KINSHASA (NRK): Kari Hilde French har siden januar forsøkt å få sønnen Joshua innlagt ved flere kongolesiske sykehus, men har fått nei overalt. – Jeg synes dette er forferdelig vanskelig, jeg er fortvilet, sier hun til NRK.

Joshua French og Kari Hilde French

Kari Hilde French har vært til stede under hele rettssaken mot sønnen Joshua French. Her er de to i rettssalen i N'dolo-fengselet fredag.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Joshua French ble i midten av januar undersøkt av norske og kongolesiske leger. De norske legene konkluderte med at French har utviklet en stressrelatert lidelse, og at han er i en ekstremt sårbar situasjon.

Spørsmålet om nordmannens mentale helse er også årsaken til at dommen mot ham er blitt utsatt to ganger.

– Jeg håper vi kan finne et sted som er villig til å ta ham imot, sier Kari Hilde French.

Flere sykehus har sagt nei til French

Lørdag fortalte sykehusledelsen ved Nganda-sykehuset at de ikke vil ta imot French. Det er ved det sykehuset fengselslegen og Frenchs forsvarer Marie André Mwila har ønsket å få French innlagt.

Joshua French

Leger har konkludert med at Joshua French har utviklet en stressrelatert lidelse og er i en ekstremt sårbar situasjon. Nå forsøker både fengselslegen, forsvareren og moren hans å skaffe ham hjelp.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

– Vi har verken lyst eller kompetanse til å behandle ham her. Hvis han skader seg selv eller andre, får vi skylden. Dette har vi ikke lyst til. Vi er et vanlig sykehus, og vi kan ikke behandle folk med mentale helseproblemer, sa sykehusledelsen til NRK.

Nå viser det seg altså at flere sykehus har sagt nei til å ha den fengslede nordmannen som pasient.

Kari Hilde French kaller det en catch-22-situasjon.

– Fengselet klarer ikke å gi Joshua verken den sikkerheten eller den behandlingen han trenger, og samtidig er det mange sykehus som sier nei til å ta ham imot. Vi må jo også vite at det er en viss kvalitet på sykehuset. Dette er en veldig vanskelig situasjon, sier hun søndag.

Tror sykehusene ikke tør

Hun tror sykehusene avviser French fordi de er redde for å bli blandet inn i saken hans.

– Jeg synes jo et sykehus bør ta imot et menneske som trenger å komme inn, men jeg forstår også de kongolesiske sykehusmyndighetene. De er veldig redde for å bli innblandet i noe, og de er redde for at det skal skje noe, for eksempel at Joshua skal prøve å flykte, sier moren.

– Skulle Joshua bli lagt inn på sykehus, må det vakter til. Det kan være vanskelig å få til på et sykehus, å ha militærvakter sittende der med våpen. Så det er nok mange sykehus som vil kvie seg for å ta imot Joshua, legger hun til.

– Hva om man ikke klarer å skaffe hjelp i Kongo?

– Da bør han sendes til Norge, slik at han får vært blant sine egne, snakke sitt eget språk og bli fulgt opp i Norge, sier hun.

Besøker sønnen hver dag

Kari Hilde French besøker sønnen i fengselet hver dag og kommer med mat til ham.

Hun tror det blir vanskelig å skaffe sønnen behandling i fengselet.

– Det blir veldig vanskelig. Joshuas boforhold i fengselet nå er så elendige at jeg ikke tror han kan bli noe særlig bedre der, sier hun og viser til at nordmannen nå ligger ute i korridoren.

– Det Joshua trenger, er privatliv. Han blir dårligere av å ha det på den måten han har det nå, sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt