Hopp til innhold

French-dommen utsatt til mandag

KINSHASA (NRK.no): Helserapporten om Joshua French fører til nok en utsettelse av rettssaken i Kongo. Både forsvaret og aktoratet ba om å få dommen i dag, men ble ikke hørt av dommeren.

Joshua French

Joshua French må vente til mandag før dommen faller. Bak ham sitter forsvarer Hans Marius Graasvold, og bak ham igjen, spesialutsending Kai Eide.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Dommer Serge Kabondo

Dommer Serge Kabondo skulle egentlig avsagt dom i saken mot Joshua French i dag.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Dommer Serge Kabondo opplyser at dommen faller mandag, etter at kongolesiske og norske leger har snakket sammen om helserapporten.

Retten ble hevet ti på halv fem norsk tid fredag.

Les rettsreferatet her

Begge parter ba om dom

Både Frenchs forsvarer og aktor ville at dommen skulle leses opp i dag.

Det kom til de frem til etter å ha diskutert lenge om Frenchs helsetilstand nå er så dårlig at han bør overføres til sykehus.

Forsvarer Marie André Mwila sa at domsspørsmålet og vurderingen om overføring til sykehus er to forskjellige saker som må behandles separert. Han ba derfor om at dommen skulle leses opp, uavhengig av om French trenger behandling på sykehus eller ikke.

– For en gangs skyld er jeg og forsvareren på bølgelengde, repliserte aktor Katende Nkulu.

Han mener faktaene er godt nok diskutert.

– Når det gjelder å overføre French, er det ikke rettens oppgave å bestemme dette. Det er strafferettslige administrative beslutninger som må tas av en lege, sa Nkulu.

– Hvis legen mener han må overføres, så mener han det, uansett om fangen er dødsdømt, argumenterte Nkulu.

– Helsen må vurderes før dom

Aktor i Kongo Katende Nkulu

Aktor Katende Nkulu sa han for en gangs skyld var på bølgelengde med forsvaret. Begge ønsket dom i dag.

Foto: Marit Kolberg / NRK
Nganda sykehus

Her på Nganda sykehus vil advokaten at French skal innlegges.

Foto: Marit Kolberg/NRK

Dommeren mener imidlertid at helsetilstanden må vurderes sammen med dommen.

– Forskjellene på partene og domstolen når det gjelder denne rapporten, er at partene leser ut av dokumentet det som tjener deres sak, men retten må vurdere begge sider, sa Kabondo.

Han mener helsetilstanden er så alvorlig at det kan påvirke rettens beslutning. De norske legene som har skrevet helserapporten om French, observerte ham i midten av januar.

– Dersom rapporten stemmer, kan French ha vært alvorlig syk da han forklarte seg i begynnelsen av rettssaken. Det kan påvirke rettens beslutning, sa Kabondo.

– Retten vil høre legene slik at beslutningen blir tatt i full ansvarlighet, la han til.

Forsvarer Hans Marius Graasvold har tidligere uttalt at utsettelsene er en ytterligere påkjenning for den tiltalte nordmannen.

Legene må snakke sammen

Utsettelsen kom etter at fredagen ble brukt til å diskutere helserapporten fra norske myndigheter. Dommen skulle opprinnelig falt tirsdag denne uken, før den ble utsatt til fredag, og er altså nå igjen utsatt til mandag.

Dommer Serge Kabondo ber om at de to norske legene som skrev rapporten om Frenchs helsetilstand i januar, hentes fra Norge for å snakke med de tre kongolesiske legene som skal ha samarbeidet med de norske legene. Før dette er gjort, kan ikke retten fatte noen avgjørelse, mener dommeren.

Dommeren har tidligere uttalt at French ikke kan dømmes før helsespørsmålet er avgjort.

– Hvis han blir vurdert som utilregnelig, kan han heller ikke dømmes. Da må han overføres til sykehus og hele saken må utsettes, sa Kabondo til NRK i går.

Følg direkterapport fra rettssaken her

Aktor frykter French vil rømme

Forsvaret mener Joshua French må overføres til sykehus.

– Jeg vil benytte anledningen til å be om at tiltalte blir overført til et spesialistsenter ved et sykehus, sa forsvarer Marie André Mwila i retten etter en lang diskusjon om helserapporten, som retten fikk på tirsdag.

Aktor frykter French vil benytte anledningen til å rømme.

Aktor Katenda Nkulu mener et britiske pass som nylig ble funnet blant Frenchs eiendeler, var en del av en rømningsplan, og at French planla å rømme via Angola.

Ba French snakke

French og forsvarere

Joshua French sammen med forsvarer Hans Marius Graasvold. Bak står Frenchs kongolesiske forsvarer Marie-André Mwila.

Foto: Marit Kolberg/NRK

Det oppsto en spesiell situasjon i retten da dommeren ville høre om helsetilstanden direkte fra French, mens French ba forsvarer Marie André Mwila føre ordet.

Gang på gang ba dommeren at French skulle ta ordet, men den tiltalte nordmannen nektet og skjøv vekk mikrofonen.

– Han er ikke i god form, forklarte forsvarer Mwila.

– Siden den tiltalte ikke vil svare, kan en eventuell overføring til sykehus ikke bestemmes her, konkluderte dommeren.

Stadige utsettelser

De stadige utsettelsene og forsinkelsene i saken mot Joshua French, hvor han står tiltalt for å ha drept cellekameraten Tjostolv Moland, har lenge ført til stor usikkerhet om når dommen vil falle.

Klokken 10.30 i formiddag kom den drapstiltalte nordmannen inn i rettssalen i Kinshasa, men måtte vente et par timer før retten ble satt.

French sin kongolesiske advokat, Marie André Mwila, sa til NRK på forhånd at han er så bekymret for sin klients helse at han vil kreve at han blir lagt inn på sykehus.

Leger som har undersøkt ham har kommet til at han nå er ekstremt sårbar.

- Uklart hva som kommer til å skje

NETT-TV: NRKs utenriksmedarbeider Øyvind Nyborg oppsummerer den siste utviklingen i retten.

SISTE NYTT

Siste nytt