NRK Meny
Normal

Norske leger på plass i Kongo

– To norske leger har møtt Joshua French i fengselet i dag, sier advokat Hans Marius Graasvold til NRK. De møtte den norske fangen sammen med tre kongolesiske leger.

Drapstiltalte Joshua French

Joshua French var ikke i form og ba advokaten svare på hans vegne da han sist møtte i den militære retten i Kinshasa.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

UD sier at den drapstiltalte Joshua French i dag har møtt det norske teamet sammen med kongolesisk helsepersonell. Ministerråd Jon Otto Brødholt, som er i Kinshasa, understreker at det er kongolesiske myndigheter som har ansvaret for helsa til de innsatte i Ndolo-fengselet.

– Vi fortsetter vårt arbeid med å gi French bistand, sier Brødholt.

French er tiltalt for å ha drept cellekameraten Tjostolv Moland. Han ble funnet død på cella 18. august i fjor.

– French er fremdeles i dårlig form og det tilsier at vi kommer til å be om en ny utsettelse, sier Graasvold. Han sier han nå avventer en ny uttalelse fra legene som har sett French.

Neste rettsmøte er tirsdag 21. januar.

Venter på helserapporter

Rettssaken mot Joshua French har allerede blitt utsatt to ganger. Tirsdag 7. januar manglet retten tolk og mannen som da ble bedt om å gjøre jobben, tolket såpass dårlig at saken ble utsatt til en ny var funnet.

Tre dager senere var partene igjen samlet i et rom i fengselet i Kinshasa. Da ble saken utsatt på grunn av helsa til den tiltalte. Under møtet kom det fram at han var sliten og utbrent. Like etter at dommen var hevet gikk forsvarerne til French i gang med å jobbe for at nordmannen får det de mener er nødvendig oppfølging av helsepersonell.

I møtet kom det også fram at French var blitt vurdert av kongolesisk medisinsk personell. Aktor Nkulu Katenda Homere sa at rapporten derfra kunne være klar samme kveld.

– Nå er det snart en uke siden og jeg fortsatt ikke fått den. Det er selvfølgelig viktig for oss å få sett den slik at vi kan sammenholde den med det de norske legene sier, fremholder Graasvold.

Aktor Homere sier at han har mottatt rapporten fra det kongolesisk helsepersonellet, men vil ikke si hva det står der.

– Vent til tirsdag. Da skal rapporten legges fram for retten, sier han på telefon til NRK.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt