Hopp til innhold

– President Saleh på sykehus

Flere av Jemens fremste politikere, deriblant president Ali Abdullah Saleh skal ha blitt skadet i et angrep mot presidentpalasset i hovedstaden Sanaa fredag.

President Saleh

I live: President Saleh er i live, melder offisielle kilder i Jemen fredag, etter at opposisjonen meldet at Saleh hadde blitt drept i et angrep mot presidentpalasset.

Foto: AMMAR AWAD / Reuters

Palasset til president Ali Abdullah Saleh ble truffet av minst to granater under harde kamper i Sanaa fredag, melder nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge en talsmann for presidentens parti, behandles Saleh nå på et militærsykehus, opplyser Tv-kanalen Al Arabyia som tidligere meldte at han er i live.

– Jemens president Ali Abdullah Saleh er i live, sa Sanas viseborgemester Yasser al-Yamani, til TV-kanalen Al Arabyai.

– Presidenten er i god form, og vil holde en tale til folket om kort tid. Det er noen mindre skader blant offisielle personer, sier vise-informasjonsminister Abdu al-Janadi til nyhetsbyrået Reuters.

(Saken fortsetter under bildet)

Titusenvis av regimekritiske jemenitter roper slagord mot president Ali Abdullah Saleh
Foto: AHMAD GHARABLI / Afp

Hevdet Saleh var død

Uttalelsen kommer etter at opposisjonen i Jemen hevdet at president Saleh ble drept i angrepet mot området rundt presidentpalasset.

Disse meldingene kom fra nyhetsbyrået Reuters, som siterer tv-kanalen Suhail.

TV-kanlen Suhail blir drevet av opposisjonen i landet.

Nyhetsbyrået Reutes melder at fire vakter ble drept i angrepet.

Demonstrasjoner i Jemen

Demonstrasjoner: Regjeringsfiendtlige demonstranter sitter på bakken under fredagsbønnen i Sanaa fredag.

Foto: Hani Mohammed / Ap

Skadet statsminister

Reuters skriver også at statsministeren, Ali Muhammad Mujawar, ble skadet i angrepet, i tillegg til visestatsministeren.

Nyhetsbyrået AFP melder om at det er en moské inne på plassen rundt Salehs palass som har blitt truffet.

I tillegg til visestatsministeren melder AFP at et lederen for nasjonalforsamlingen har blit skadet.

TV-kanalen Al Arabyia melder at lederen for nasjonalforsamlingen er kritisk skadet.

Mulig familiefeide

Det er foreløpig ikke avklart hvem som står bak angrepet, men det antas at det er opposisjonen, som ønsker at Saleh ikke lenger skal sitte ved makten i det hardt prøvede landet.

De harde kampene i Jemens hovedstad den siste tiden står mellom styrker som kontrolleres av sønnene og nevøene til president Saleh, og styrker som er lojale overfor den mektige klanlederen Sadiq al-Ahmar og hans ni brødre, skriver NTB.

Kampene har ført Jemen inn i det som ligner stadig mer på en borgerkrig, der det blir brukt både maskingeværer og granater i gatekamp.

– Ahmar har krysset alle grenser, sa en talsmann for regjeringspartiet etter angrepet mot presidentpalasset fredag.

Like før skal imidlertid en granat ha truffet boligen til Ahmar. Tre granater skal dessuten ha truffet et universitetsområdet der motstandere av presidenten har hatt en protestleir siden januar.

Uro i Jemen

Opposisjonen: Soldater i Jemen som har sluttet seg til opposisjonen viser V-tegnet, for seier, under en demonstrasjon der det ropes om president Ali Abdullah Salehs avgang i Sanaa 3. juni.

Foto: AHMAD GHARABLI / Afp

Mohammed al-Qadhi, en korrespondent for avisen The National, sier at det er uklart hvem som stod bak angrepet på presidentpalasset.

Opposisjonskrigerne til stamme-lederen Sadiq al-Ahmar har sagt at nyheten om Salehs skade er regimets måte rettferdiggjøre "en full-skala borgerkrig på", sier al-Qadi til nyhetsbyrået Al Jazeera.

Saleh slår tilbake

Fredag ettermiddag kommer det meldinger fra Jemen om at president Salehs styrker har gått til angrep på en bygning der stammeledere i landet er samlet.

Huset har blitt beskutt med granater, ifølge sikkerhetskilder. Det har foreløpig ikke kommet noe estimat på skader etter angrepet.

Regjeringen i Jemen gir samtidig stammelederne skylden for angrepet på presidentpalasset, melder TV-kanalen Al Arabiya.

155 drept de siste 10 dagene

Kampene i hovedstaden blir stadig hardere, og minst 155 mennesker er drept i kamper i hovedstaden de siste 10 dagene, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Dette markerer en eskalering i opprøret for å gjøre slutt på president Ali Abdullah Salehs tre tiår lange periode ved makten, et opprør som startet i januar. Om lag 370 mennesker har blitt drept så langt som følge av opprøret.

Abdullah Saleh har tidligere sagt seg villig til å gå av som president, et løfte president Obama i sin Midtøsten-tale for en stund siden ba ham om å følge opp.

Likevel rapporteres det at Saleh ber sine tilhengere om å gå mot demonstrantene, og ting tyder på at fratredelsesavtalen henger i en tynn tråd.

Medlemmer av Salehs parti skal ifølge nyhetsbyrået Reuters likevel holde åpen muligheten for at en slik avtale om en «fredelig» maktovertagelse kan skje.

SISTE NYTT

Siste nytt