Hopp til innhold

– Det nærmer seg borgerkrig i Jemen

Diplomater flykter landet onsdag i frykt for borgerkrig. Sikkerhetsstyrker og Saleh-motstandere kjemper til blods om kontrollen i hovedstaden.

Jemen

I Sanaa har den personlige maktkampen mellom stammeledere og soldater krevd nye menneskeliv. Her får en skadd Ahmar-tilhenger legehjelp.

Foto: Hani Mohammed / Ap

Flere utenlandske diplomater har nå flyktet i fly fra hovedstaden Sanaa, etter voldsomme kamper mellom sikkerhetsstyrker og regjeringsmotstandere.

Minst 39 mennesker har blitt drept i sammenstøtene tirsdag natt og onsdag, ifølge BBC.

– Det er kraftige eksplosjoner. Det høres ut som raketter eller granater. Måtte Gud beskytte oss, sier et vitne til nyhetsbyrået Reuters.

Kampene står mellom styrker som kontrolleres av sønnene og nevøene til president Saleh, og styrker som er lojale overfor den mektige stammelederen Sadiq al-Ahmar og hans ni brødre.

– Folket tror det nå blir borgerkrig. Opposisjonsgrupper anklager presidenten for å bevæpne sivile, men de er også sinte på stammefolket, spesielt Ahmar-stammen, for at de involverer seg, sier Lina Sinjab, utenrikskorrespondent i Jemen til BBC.

Stridsvogner og pansrede kjøretøyer rullet inn i Sanaa onsdag med sikte på å knuse Ahmar-stammen, som er den viktigste rivalen til Saleh, ifølge The New York Times.

Rundt hovedkvarteret til Jemens statlige TV-stasjon i Sanaa, kastet regjeringsstyrker granater og skjøt på stamme-soldater lojale til al-Ahmar-familien.

Humanitær katastrofe

Kampene truer med å utløse en humanitær katastrofe. Jemen er et av de fattigste landene i den arabiske verden, og har nå store mangler på bensin og matforsyninger.

Den økonomiske kollapsen er en trussel mot president Saleh som har betalt en høy pris for å opprettholde lojaliteten til sine tilhengere.

Saleh motsetter seg det internasjonale presset om å gå av etter 33 år i lederstolen. Dette etter flere måneder med protester og voldshandlinger i landet.

Minst 350 mennesker har blitt drept i sammenstøt siden demonstranter krevde presidentens avgang i januar.

Video Uro i Jemen

VIDEO: URO I JEMEN ONSDAG

SISTE NYTT

Siste nytt