Hopp til innhold

– Oljetopp og Putin-venn blir Trumps utenriksminister

Rex Tillerson (64) i Exxon Mobile er verdens mektigste oljesjef og har tette bånd til Russland. Nå får han etter alt å dømme en av de mest sentrale posisjonene i Trumps regjering, ifølge kilder i overgangsteamet.

Rex Tillerson

Rex Tillerson ble i fjor tildelt den russiske Vennskapsordenen for sitt arbeid i landet.

Foto: BEN STANSALL / Afp

Tillersons navn har de siste dagene steget til toppen av lista over kandidater til utenriksministerposten.

Lørdag kveld erfarer NBC News at 64-åringen fra Texas får jobben. TV-selskapet har snakket med to kilder i Trumps overgangsteam som sier Trump vil annonsere valget av Tillerson i neste uke.

Tillerson leder verdens største børsnoterte selskap og vekker i dag størst oppsikt for sine tette bånd til Russland og sitt gode forhold til Russlands president.

Han steg til topps i Exxon etter å ha jobbet seg opp i selskapets virksomhet i Russland, og i fjor ble han tildelt den russiske Vennskapsordenen. Ordenen gis til utenlandske borgere som har bidratt til å bedre forholdet til det russiske folket.

Tilleson kjenner president Vladimir Putin godt og han er imot sanksjoner mot Russland.

CIA-bombe

Nyheten kommer samtidig som at CIA sier de kan bevise at russiske myndigheter forsøkte å hjelpe Trump med å vinne det amerikanske presidentvalget ved å lekke eposter fra Demokratenes hackede server til Wikileaks.

Denne saken skaper store bølger i USA i dag, og Trump har gått knallhardt ut mot etterretningstjenesten. Noe som er svært uvanlig for en som er blitt valgt til president.

Det er knyttet stor spenning til hvilket forhold Donald Trump vil ha til Putin.

En av de andre hete kandidatene til utenriksministerjobben, tidligere presidentkandidat Mitt Romney, har åpent kritisert det han mener har vært flørting med Putin fra Trumps side og advarte i valgkampen mot skrytet Trump hadde gitt Putin.

Donald Trump og Mitt Romney

Mitt Romney var lenge en av de heteste navnene til utenriksministerstillingen, men ser nå ut til å ha blitt vraket. Her spiser han froskelår med Trump.

Foto: BRYAN R. SMITH / Afp

Romney må be om unnskyldning

Flere kilder NRK har snakket med de siste dagene har sagt at Mitt Romney ville ha fått jobben dersom han offentlig hadde bedt Donald Trump om unnskyldning for å ha kritisert og latterliggjort ham i valgkampen.

Tillerson var i samtaler med Trump først i forrige uke da han utvidet søket etter USAs toppdiplomat

Det er altså ikke offisielt at Tillerson blir utenriksminister. Andre amerikanske medier skriver at det står mellom ham, Romney og John Bolton. Men lekkasjer som den NBC presenterer i kveld har tidligere i prosessen vist seg å stemme.

Romney har også blir kraftig kritisert av flere i kretsen rundt Trump, blant annet hans tidligere kampanjesjef Kellyanne Conway, for å være for moderat og for kritisk til den nyvalgte presidenten.

Bolton viseutenriksminister

Trump vil ventelig annonsere endelig hvem som får jobben i begynnelsen av neste uke, og utenriksministeren må også godkjennes i senatet.

Rådgiverne rundt Trump, som NBC har snakket med, går imidlertid så detaljert til verks og sier Tillerson får med seg George W. Bushs tidligere FN-ambassadør John Bolton som viseutenriksminister.

Bolton har den politiske erfaringen Tillerson mangler, men han er kontroversiell langt inn i Det republikanske partiet.

Næringslivstopper, generaler og lojalister

Det fleste av de sentrale postene i Trump-administrasjonen er nå besatt.

Den nyvalgte presidenten har utnevnt en rekke forretningsfolk fra Wall Street og andre deler av næringslivet, tre pensjonerte generaler og ellers stort sett personer i Det republikanske partiet som står Trump nær og har stått på hans side i valgkampen.

Hvilken utenrikspolitisk Tillerson vil stå for er nokså uklart siden han ikke tidligere har innehatt politiske embeter. Han har imidlertid drevet forretninger i 50 ulike land, og det er en slik kvalifikasjon Trump sier han har vært på jakt etter hos utenriksministeren,

Positiv til klimaavtalen

Når det gjelder amerikansk klimapolitikk, skiller Tillerson seg imidlertid fra mange andre av dem som er blitt utnevnt. Han har sagt at han tror klimaendringene er menneskeskapt og var positiv til FNs klimaavtale som toppsjef i verdens største energiselskap.

Det er imidlertid ikke han, men Scott Pruitt, som Trump ønsker som miljøvernminister, som skal lede arbeidet med å følge opp USAs klimapolitikk. Han er langt mer konservativ i dette spørsmålet enn Tillerson.

SISTE NYTT

Siste nytt