Dette tenker Trumps sikkerhetsrådgiver om Nato

WASHINGTON, D.C. (NRK): – Putin venter ikke på Natos rundebordskonferanser, advarer Trumps rådgiver. General Flynn tror Russland er en større trussel i Midtøsten enn Øst-Europa.

General Flynn viser V-tegnet når han ankommer Trump Tower

Michael Flynn er påtroppende nasjonal sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus. Her er han på vei inn til sin nye sjef 29. november 2016

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

Om sju uker flytter general Michael T. Flynn inn i vestfløyen i Det hvite hus og blir en av de mektigste i amerikansk politikk. Som USAs nye nasjonale sikkerhetsrådgiver har han presidentens øre og får stor innflytelse over Pentagon, utenriksdepartementet og CIA.

General Flynns nye rolle har fått alarmklokkene til å ringe i Washington, skriver Politico.

Lederen i representanthusets etterretningskomite, Adam Schiff, har stilt spørsmål ved Flynns temperament og nære forhold til Russland.

Laster Twitter-innhold

Flynns forhold til Russland er omdiskutert. Han ble betalt av det russiske statskontrollerte fjernsynet for å holde foredrag og satt sammen med president Vladimir Putin under en gallamiddag i 2015.

Flynn har fortalt om seansen i et intervju med Washington Post. Journalister og blogger Michael Totten, som forsøker å sammenfatte Flynns verdensbilde, mener generalen har vist at han ikke er Putins venn.

Råd til Stoltenberg

Da NRK intervjuet Michael Flynn under presidentduellen i Las Vegas i oktober, langet han ut mot Natos reaksjonsevne. Han mener det er for mange kokker i Nato å svare på en umiddelbar trussel.

– Om Russland skulle opptre annerledes i Øst-Europa i morgen, hva vil du gjøre? Hvem kan du regne med? Hva slags ressurser har du? Det er spørsmål generalsekretær Jens Stoltenberg må stille seg, sier general Flynn til NRK.

Trenger kjappere avklaringer

Generalen mener alliansens omfattende møteprosesser, med utenriksministre og forsvarsministre, er en bremsekloss. Organisasjonen er ikke skrudd sammen for dagens trusselbilde, hevder han.

– Utsendingene bare kikker ned i notatene sine og lurer på hvordan de skal reagere. Putin venter ikke på dem, sier den tidligere militære etterretningssjefen.

NRK intervjuer general Flynn

NRK intervjuet general Flynn i Las Vegas 19. oktober 2016.

Foto: Johannes W. Berg

Som presidentkandidat sådde Donald Trump tvil om USA vil overholde sikkerhetsgarantien, som ligger i Natos artikkel fem. Signalene har skapt bekymring og usikkerhet blant allierte. Trump varsler også bedre samarbeid med Russlands president.

Trumps høyre hånd, general Flynn, mener Nato er viktig for USA, men at alliansen ikke har klart å tilpasse seg tempoet og virkeligheten etter andre verdenskrig.

Ser på Russland som en trussel

Trump har signalisert at Nato-land som ikke betaler, ikke kan forvente hjelp. Hvordan vil USA stille seg til et angrep på et medlemsland?

– Hva gjør at de bekymrer seg for det og hva er det de eventuelt frykter, spør Flynn retorisk. Alle medlemsland må oppfylle sine forpliktelser, og tenke på vår kollektive sikkerhet og evne til å møte truslene i det 21. århundre.

Flynn mener at Russland alltid vil være en trussel, men at landet ikke må gjøres til en fiende.

General Flynn, Trump og general Kellogg sitter i møte

General Flynn er Trumps høyre hånd. Her diskuterer teamet sikkerhetspolitikk.

Foto: Gerald Herbert / Ap

– Vi ønsker ikke en krig. USA skal vise lederskap, men det betyr ikke at andre bare skal lene seg tilbake og vente.

Han mener det er større sjans for at Russland går inn i Midtøsten enn Øst-Europa.

– Putin er der allerede. For første gang har russerne tatt krigsskipene ut av Svartehavet og inn i det østlige Middelhavet, sier generalen til NRK. Det 15 minutter lange intervjuet ble gjort før han formelt ble utnevnt som nasjonal sikkerhetsrådgiver.

Cyberkrig er største trussel

Trumps sikkerhetsteam begynner å ta form. Trump vil ha den høyt dekorerte generalen James Mattis som forsvarsminister. Han peker på den republikanske kongressrepresentanten Mike Pompeo som CIA-sjef. Innen et par uker blir det trolig kjent hvem som nomineres som utenriksminister.

​Flynn mener Natos styrke bør være spesialkunnskapen som finnes i medlemslandene. Han advarer mot at alle skal gjøre alt.

– Er du god til å sikre en flyplass, så skal du konsentrere deg om det. Ikke alle trenger spesialstyrker eller et luftforsvar. Logistikken og samspillet er viktigst for Nato, sier han.

Flynn mener cyberkrig er det mest krevende og presserende problemet Nato står overfor.

Flynn har tidligere ledet USAs militære etterretningstjeneste og har i flere måneder gitt Trump råd i saker som angår nasjonal sikkerhet. Han takket ja til posten som nasjonal sikkerhetsrådgiver 18. november. Stillinger krever ikke godkjenning fra Senatet og sikkerhetsrådgiveren slipper, som regel, å stille i høringer i Kongressen.

Den tidligere generalen, som fyller 58 år denne måneden, har vært en ivrig kritiker av president Barack Obama og Pentagon, særlig når det gjelder internasjonal politikk og bekjempelsen av IS.

Flynn mener Nato ikke trenger å frykte Russland. Hans råd er at NATO-sjefen må se på hvordan alliansen umiddelbart kan svare dersom det oppstår en situasjon.

– Nato-landene har øvelser og trener jevnlig sammen. Dersom Nato mener at ressursene er bindekraftig og de militære enhetene opererer sammen, burde en ikke bekymre seg for hva Russland gjør. Evnen til å ta kjappe avgjørelser burde være en større bekymring, sier Flynn.

Twitter-melding fra general Flynn

Laster Twitter-innhold

– Trumps slagord gjennom valgkampen har vært «Gjør Amerika stort igjen». Når var USA sist stort?

– Visjonen handler om økonomien, sier Flynn. De tre viktigste ordene i valgkampen for Trump er jobber, jobber, jobber. Det er dit vi må og hans visjon leder oss i den retning. Vi ønsker å se et blomstrende Amerika der økonomien er kraftig. Hvis det ikke går bra økonomisk, kommer alle til å lide. Den økonomiske kroppen globalt vil oppleve det som smertefullt om ikke hjerteslagene i USAs økonomi styrker seg først.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt