Hopp til innhold

Vil ikke være med på Obamas skattehevinger

Det republikanske motsvaret til president Barack Obamas tale om rikets tilstand er: Presidenten er besatt av skatteøkninger.

Barack Obama, John Boehner og Joe Biden

President Barack Obama holdt i natt norsk tid sin tale til nasjonen og ble applaudert av Kongressens ledere, visepresident Joe Biden for Senatet og John Boehner for Representantenes hus.

Foto: POOL / Reuters

Det unge republikanske stjerneskuddet med cubanske aner, senator Marco Rubio, var valgt ut til å komme med motsvar til presidentens tale om sine prioriteringer det kommende året og resten av presidentperioden.

I talen, hvor økonomi stod i fokus, bad president Barack Obama sine republikanske motstandere være med på en skatteopprydding. Det vil si at de rikeste i USA må tåle skatteøkninger.

Under president George W. Bush skjedde det motsatte, de fikk kuttet skatten og det har endt med investorer som Warren Buffet betaler mindre i skatt – uten å benytte seg av ekstraordinære smutthull – enn sekretæren sin.

Den første økningen kom allerede under budsjettforliket som ble inngått før nyttår. Nå ønsker Obama å tette hull.

– Vi kan ikke be pensjonister og arbeidstakere om å ta hele byrden i arbeidet for å få ned underskuddet og ikke kreve noe som helst fra de rikeste og mektigste, mente presidenten i natt.

Skattemotstand

Det hjalp ikke særlig på Rubio, som tilhører den økonomisk konservative fløyen i Det republikanske partiet.

Marco Rubio

Den unge senatoren Marco Rubio var valgt ut av partiledelsen til å gi Republikanernes tilsvar på Obamas tale.

Foto: Haraz N. Ghanbari / Ap

– Mr. President, jeg er ikke imot planen du legger frem fordi jeg ønsker å beskytte de rike. Jeg er imot fordi jeg ønsker å beskytte mine naboer, jeg bor fortsatt i det samme arbeiderklassestrøket jeg vokste opp i, sa Rubio i sitt TV-sendte tilsvar.

Han unngikk å nevne ordene «de rikeste», i stedet trakk han – i likhet med presidenten – frem den amerikanske middelklassen, som begge partier slåss om.

Obama mener hans tiltak vil styrke økonomien til denne store og politisk viktige samfunnsgruppen, som har måttet se både inntekter, sparepenger og dels utdannelses- og jobbmuligheter minske kraftig de siste årene.

Rubio hevder derimot at Obamas politikk vil trekke middelklassen lenger ned i dypet.

– Skatteøkningene som du foreslår, vil skade familier i middelklassen. Ideen om at flere skatter og mer statlig styring vil hjelpe en hardtarbeidende middelklasse, det er en gammel ide som har mislyktes hver gang den prøves ut, sa Rubio.

Han forsøkte å forklare hvorfor han mener Republikanerne har en bedre, om enn også velkjent politikk, til å få de amerikanske hjulene til å rulle for fullt igjen og dermed gagne den vanlige borger.

Rubio la til at han håper Obama vil kvitte seg med «besettelsen» han sliter med i skattepolitikken.

Derimot samtykket han fullt og helt i planen for å senke skattenivået for amerikanske bedrifter, i håp om å stimulere økonomien. Det samme med økt leting etter olje og gass, for at USA skal bli selvforsynt med energi. Han er også positivt innstilt til tiltak som skal øke tilgangen til utdannelse for ikke-privilegerte grupper.

Men klimaforskningen og klimaprosjektene som Obama truer med å tvinge gjennom, har han ingen tro på.

Begge må dele skylden

Den konservative Tea Party-bevegelsen, som både er innenfor og utenfor Det republikanske partiet, hadde sitt eget tilsvar til presidentens tale.

Senator Rand Paul mente at Republikanerne må dele skylden for den store skattebyrden med Demokratene.

– Begge partiene er skyldige i å ha brukt for mange penger, sa han.

Bevegelsen kjemper for lavere skatter og et langt mindre statsapparat, og foreslår drastiske kutt på statsbudsjettet.

– De beskytter sine hellige kuer, de driver hestehandel på bakrommet. De inngår avtaler som alle her i Washington tjener på, men som alle skattebetalere taper på, sa Paul.

SISTE NYTT

Siste nytt