Statoil: Norske gisler er terrortrente

De norske gislene i Algerie er terrortrente og har gjennomført beredskapsøvelser knyttet til gisseltaking, ifølge Statoil. – De burde ha forventet et angrep, sier ekspert.

gassanlegget i Amenas i Algerie og Bård Glad Pedersen (innfelt)

TERRORTRENING: De norske ansatte på In Amenas-anlegget i Algerie har vært forberedt på situasjonen, sier Bård Glad Pedersen i Statoil.

Foto: Kjetil Alsvik / STATOIL / NTB scanpix

Mokhtar Belmokhtar

Mokhtar Belmokhtar har tatt på seg ansvaret for angrepet.

Foto: - / Afp
Stig Jarle Hansen er piratekspert

Nord-Afrika-ekspert Stig Jarle Hansen mener Statoil burde vært forberedt på angrepet.

Foto: NRK

– Trening på beredskapssituasjoner er viktig for Statoil. De ansatte trener jevnlig på scenarier som de er i nå, sier mediekontakt i Statoil Bård Glad Pedersen til NRK.no.

– Trener på gisselsituasjoner

Det var onsdag morgen at Statoils gassanlegg In Amenas ble angrepet, og at flere arbeidstakere ved anlegget ble tatt som gisler, deriblant flere nordmenn. Ni nordmenn er fortsatt ikke gjort rede for.

På grunn av sikkerheten kan ikke Statoil røpe hva de konkret øver på under beredskapsøvelser, men Pedersen bekrefter at de blant annet øver på hvordan de skal forholde seg under terroraksjoner og gisseltaking.

– Det er fysiske beredskapsøvelser det er snakk om. Blant annet trenes det på terror og gisselsituasjoner. Alle vet sine roller dersom det oppstår en situasjon, sier han.

– Men det er noe annet når det skjer i virkeligheten, selv om de har øvd, legger han til.

– Høyt trusselnivå

– Statoil burde ha forventet et angrep og planlagt deretter. Trusselnivået er høyt, og særlig etter at franske styrker rykket inn i Mali, sier Nord-Afrika-ekspert Stig Jarle Hansen ved Universitetet for Miljø- og biovitenskap.

Det skal være Al Qaida-medlemmer fra nord i Mali som står bak angrepet. De truet med å slå tilbake mot franske mål verden over da Frankrike sendte styrker til landet i forrige uke.

– Vil du ramme staten, så rammer du oljeselskaper i landet, sier Hansen.

Nord-Afrika eksperten forteller om en stadig økning av turister og industriansatte som bortføres av Al Qaida-nettverket i landet.

– Men terrortrusselen har ligget latent i Algerie helt siden 90-tallet, sier han.

– USA advarte mot høy terrorfare i 2009

Ifølge Aftenposten advarte USAs ambassadør mot høy terrorfare i Algerie i 2009. Det kommer frem i en hemmelighetsstemplet rapport som ble lekket av varslernettstedet Wikileaks.

Ambassadøren beskrev i rapporten Al Qaidas terrornettverk i Algerie, AQIM, som «en levedyktig terrortrussel» og «fullt funksjonell og operasjonell», ifølge avisa.

Det er Al Qaida-topp Mokhtar Belmokhtar som har påtatt seg ansvaret for gisselaksjonen i Algerie. Han er beryktet som en av de mest fryktløse jihadist-lederne i Sahara, og leder den væpnede gruppen «Den maskerte brigade».

Ifølge VG kom det terrortrusler i 2009 mot nordmenn i Algerie. Truslene kom trolig mot Statoil-ansatte, ifølge avisa. Det skal ha vært terrorgrupper tilknyttet Al Qaida som skal ha kommet med truslene.

SISTE NYTT

Siste nytt