NRK Meny
Normal

– Vil forsøke å hindre en storming

Snikskyttere fra den algeriske hæren skal ha skutt mot In Amenas. – Norske, britiske og amerikanske myndigheter vil forsøke å hindre algeriske myndigheter i å forsøke å storme anlegget, sier Pål Refsdal.

De første minuttene oppleves som et sjokk, sier journalist Pål Refsdal, som selv ble holdt som gissel i Afghanistan.

Refsdal: – De første timene er preget av mye usikkerhet

Journalist Pål Refsdal ble kidnappet sammen med tolken sin da han jobbet i Afghanistan. Han sier norske, britiske og amerikanske myndigheter jobber etter to akser; å forsøke å komme i kontakt med gislene, og å forsøke å hindre at algeriske myndigheter forsøker å redde gislene.

– Du vil ikke ha en gjeng soldater som forsøker å storme anlegget, sier Refsdal.

– Snikskytere skyter mot anlegget

Det siste kan man ha mislyktes med så langt, Ifølge den arabiske nyhetskanalen Al Jazeera sier en av gisseltakerne at snikskyttere fra den algeriske hæren skal ha skutt mot anlegget. To gisler skal ha blitt såret i denne skytingen.

Samtidig truet gisseltakeren med at de ville ta livet av et britisk gissel dersom angrepene ikke opphører.

Al Jazeera har også snakket med en brite, en japaner og en ire som har presentert seg som gisler. Disse skal ha insistert på at hæren må slutte å skyte mot anlegget, og at algeriske myndigheter må begynne å forhandle med gisseltakerne.

– Et voldsomt sjokk

Refsdal sier de første minuttene av en kidnapping er de mest skremmende.

– Til meg sa de at de skulle henrette meg. Jeg tror gislene i Algerie føler noe av det samme. Det voldsomme sjokket over å ha blitt angrepet, sier Refsdal til NRK.

Han sier at sjokket legger seg når man innser at en kidnapping også er en forretningssak.

– Da begynner man å analysere situasjonen. Hva er sjansen for at de gjør noe med meg, hva er sjansen for å rømme, og kommer de til å slippe meg fri når de får det de er ute etter. Det blir en tankerekke eller en analyse man sitter og gjør for seg selv, sier Refsdal.

Journalisten sier at det er en fordel at det er flere gisler, dersom de får lov til å snakke med hverandre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt