– Nemtsov-tiltalt tilsto trolig under tortur

Et medlem av en russisk menneskerettighetskomité mener mannen som er hovedmistenkt for drapet på Boris Nemtsov trolig har tilstått under tortur.

Zaur Dadajev

TILSTO: Zaur Dadajev har innrømmet at han var involvert i drapet på Boris Nemtsov, men en menneskerettighetsgruppe hevder nå at det skyldes at Dadajev ble utsatt for tortur.

Foto: PHILIPP KIREEV / Afp

Den tidligere tsjetsjenske soldaten Zaur Dadajev har innrømmet at han var involvert i drapet på Putin-kritiker Boris Nemtsov, men ifølge AFP mener et medlem av en menneskerettskomité i Kreml at tilståelsen har kommet etter at Dadajev er blitt utsatt for tortur.

– Det er grunn for oss til å tro at Zaus Dadajev tilsto under tortur, sier Andrei Babushkin, som er medlem av rådet. Babuskhin sier også at Dadajev hadde flere sår på kroppen da de to møttes i fengselet.

Tilsto for å hjelpe venn

Ifølge Babushkin ble Dadajev utsatt for svært tøffe avhørsmetoder, og han skal ha blitt presset til å innrømme at han drepte Nemtsov.

– De ropte «du drepte Nemtsov, gjorde du ikke?» Jeg sa nei, skal Dadajev ha fortalt Babushkin. Ifølge Dadajev innrømmet han drapet for å sikre at en av hans tidligere kollegaer ble løslatt.

– De sa at dersom jeg tilsto ville de slippe ham fri. Jeg godtok det. Jeg trodde det ville redde ham og sikre at jeg ble fraktet til Moskva i live, sa Dadajev ifølge Babushkin.

Også en annen tiltalt skal ha fortalt at han ble slått under avhør.

Drept på åpen gate

Boris Nemtsov

DREPT: Boris Nemtsov ble skutt og drept på åpen gate i Moskva.

Foto: DENIS SINYAKOV / Reuters

Boris Nemtsov, kjent opposisjonspolitiker, Putin-kritiker og korrupsjonsjeger, ble skutt og drept i sentrum av Moskva 27. februar. Nemtsov var ute og gikk med kjæresten da han ble skutt.

Overvåkningsopptak fra hendelsen viser en person som løper fra stedet og inn i en ventende bil.

Siden drapet har flere i kretsen rundt Nemtsov hevdet at drapet må være bestilt av noen i Kreml, og en av partikollegene mente arrestasjonen av Dadajev var en måte å fjerne fokus fra disse beskyldningene.

Kreml benekter

Før Nemstov ble drept skal han ha jobbet med påstander om at Russland sender tropper for å kjempe i Øst-Ukraina. Dette er ved gjentatte anledninger blitt benektet av russiske myndigheter.

President Vladimir Putins talsmenn benekter at Kreml har noe med drapet å gjøre, og sier at det er en provokasjon som er gjennomført for å sverte Putin og styrke hans motstandere.

– Drapet på Boris Nemtsov var en skammelig tragedie som har politiske undertoner, har Putin sagt om drapet.

Studiosamtale med Boris Nemtsov, opposisjonspolitier i Russland.
Overvåkningsvideo viser Boris Nemtsov rett før han blir drept. En søppelbil skjuler drapshandlingen og videoen viser en mann som flykter fra stedet og inn i en ventende bil.

SISTE NYTT

Siste nytt