NRK Meny
Normal

– Nå er vi bare store spørsmålstegn, hele gjengen

Depotene i Antarktis som skulle gi svar på hvorfor seilbåten «Berserk» forsvant, skal ha blitt fjernet og fraktet til New Zealand.

Jarle Andhøy

Jarle Andhøy (innfelt) har forsøkt å finne depoter i Antarkis, for å finne ut hva som skjedde da «Berserk» forsvant under fjorårets ekspedisjon.

Foto: New Zealand Custom Service / Scanpix

Depotene inneholdt diverse utstyr som skulle brukes i nødstilfeller.

Det er merkeleg å fjerne dem uten å gi beskjed, sier talsmann for ekspedisjonen, Rune Olsgård.

– Vi er ganske irriterte for å si det sånn, sier Olsgård til NRK.

Andhøy håpet å finne depotene for å finne svar på hva som skjedde da «Berserk» forsvant.

Leter etter oljefat

Olsgård legger ikke skjul på at skuffelsen er stor.

– Mye av formålet med turen var å finne depotene, siden vi ikke hadde sett dem og ikke fjernet dem. Vi ville lete i de sporene som var å lese der, fortøyninger og slikt, forklarer Olsgård.

– Nå er vi bare store spørsmålstegn, hele gjengen, sier talsmannen.

Med depotene fjernet vil ekspedisjonen se nærmere på et oljefat de har fått øye på under isen.

– Vi vil prøve å brøyte oss vei inn i isen for å komme så nært som mulig oljefatet, for å kunne slå fast om det er fra Berserk eller ikke, forteller Olsgård.

Skriftlig bekreftelse

Tidligere har Andhøy fått skriftlig bekreftelse fra newzealandske myndigheter via norsk UD om at depotene ikke har blitt rørt av dem, opplyser advokat Nils-Jørgen Vordahl.

«Berserk» forsvant den 22. februar i fjor etter å ha sendt ut nødpeilesignal i en time og et kvarter. Nordmennene Robert Skaanes og Tom Gisle Bellika og sørafrikaneren Leonard J. Banks var om bord.

Avtalen Andhøy gjorde med de tre var å overvintre ved Horseshoe bay i Antarktis.

– Jeg ønsker å finne svarene på hva er det som har skjedd og hvorfor. Jeg vil finne de sporene som er igjen etter «Berserk» og mannskapet. Havet er sporløst, men de forberedelsene som er gjort i land og på den etablerte trygge ankerplassen i Horseshoe bay vil fortsatt være der, om ikke «Berserk» endret planene radikalt like før de forsvant, sa Andhøy til NRK i slutten av januar.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt