Hopp til innhold

Leverte sigaretter og værmelding til Berserk

Mannskapet på marineskipet Wellington var de siste som så Berserk. Nå forteller de om kontakten de hadde før Berserk forsvant.

De var de siste som så Berserk

Mannskapet på Wellington var de siste som så Berserk før skipet forsvant i Februar i fjor. Tidligere kaptein Simon Griffiths forteller at de var i kontakt med skipet dagen før de forsvant. Innklipt bilde: Royal New Zealand Navy

Foto: New Zealand Defence Force / HMNZ / Scanpix

Mannskapet på det New Zelandske marineskipet Wellington er trolig de siste som møtte og snakket med nordmennene på Berserk før skipet forsvant i februar i fjor.

For første gang forteller de nå om kontakten de hadde med mannskapet.

– Berserk tok kontakt med oss på radio. Vi pratet litt, og de spurte blant annet om sigaretter. Vi innså at de var langt hjemmefra, og gikk gledelig med på å gi dem det, sier Simon Griffiths, tidligere kaptein på marineskipet Wellington.

Skulle søke ly

Marineskipet sendte så en båt ut til Berserk, med blant annet sigaretter og værmelding.

Værmeldingen for kommende dag viste at det skulle bli sterk vind. Mannskapet på Berserk fortalte at de ville søke ly i Horseshoe Bay hvis været ble for dårlig.

– De spurte oss om isforholdene lenger sør, i McMurdo-sundet. Vi hadde vært i kontakt med Scott-basen, og sa at havet var isfritt ut til Cape Amatage. Mannskapet sa til oss at de ville dra og sjekke det ut. De satte kursen sørover inn i McMurdo-sundet. Det var den siste kontakten vi hadde med dem, sier Griffiths.

Siden har ingen sett dem. Dagen etter forsvant Berserk i det voldsomme uværet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dette bildet ble tatt fra "Berserk" ti dager før de ble meldt savnet.

Dette bildet ble tatt fra 'Berserk' ti dager før skipet ble meldt savnet.

Foto: "Berserk"-ekspedisjonen

– Fikk en nødtelefon

– Kvelden etter var vi nord for Ross Island, og vi befant oss i en sterk storm. Litt før klokken åtte fikk vi en nødtelefon fra redningssentralen i Wellington som fortalte at Berserk hadde sendt ut nødsignaler. Deres plassering skulle være i midten av McMurdo-sundet, sier den tidligere kapteinen.

– Stormen var så sterk at vi ikke kunne dra direkte mot Berserks posisjon, så de neste timene arbeidet vi oss nedover og lå i ly av Ross Island. Så snart vi kunne dro vi for å se etter skipet og mannskapet.

Været roet seg en periode, så marineskipet lette etter Berserk i McMurdo-sundet. Men de så ikke noe til båten eller mannskapet.

Kapteinen tilbakeviser påstander om at de ba Berserk forlate Horseshoe bay.

– Det har vært insinuert at vi ba Berserk om å forlate den trygge havnen, og at det førte til at skipet forsvant. Sannheten er at vi ikke beordret dem til noe. Alle andre insinuasjoner er usanne og ubegrunnede, sier han.

Vil lete etter spor

10. januar i år reiste Jarle Andhøy, kapteinen på Berserk, igjen til Antarktis. Målet med turen er å finne spor etter det forsvunnede skipet.

– Siden vi er her så sent på sesongen kommer vi ikke til å rekke å søke etter Berserk under vann. Men vi kommer til å søke på land på de stedene vi hadde avtalt å møte de andre gutta. Der kommer vi til å sjekke om de har satt igjen utstyr, sier Andhøy på satelitttelefon til NRK.

Han er forberedt på å gjøre vendereis om isforholdene tilsier det.

– Det er ingen skam å snu. Det viktigste er å komme hele hjem, sier han til NRK.

– Vi vil undersøke om det er andre forhold eller tredjeparter som har påvirket Berserk til å forlate den trygge havna, sa Andhøy i et intervju med NRK som ble gjort i desember i fjor.

Andhøy har valgt å gjennomføre ekspedisjonen uten nødpeilesender denne gangen, fordi han ikke ønsker å sette andres liv i fare dersom de får problemer.

Video Jarle Andhøy om turen

Jarle Andhøy reiser mot Antarktis ombord på Nilaya for å lete etter svar om hva som skjedde med Berserk.

Foto: Nyhetsspiller

SISTE NYTT

Siste nytt