Jarle Andhøy: – Hele saken er bare tøys

Burde Jarle Andhøy forstått at lisensen han fikk fra argentinske myndigheter ikke var god nok? Nei, mener tingretten, mens påtalemyndigheten mener han burde forstått det.

Jarle Andhøy

Jarle Andhøy måtte onsdag møte i Hålogaland lagmannsrett i Tromsø.

Foto: Eskil Mehren / NRK

– Jarle Andhøy er en profesjonell aktør, og var ekspedisjonsleder på seilasen. Når vi også ser at det ble laget TV-program av turen, må man kunne stille strengere krav til Andhøy, sier aktor i ankesaken som går for Hålogaland lagmannsrett i Tromsø, Tor Børge Nordmo.

Han viser til at Andhøy ble frikjent i 2016. Nord-Troms tingrett kom til at Andhøy ikke hadde riktig lisens til å seile i Antarktis, men mente likevel at han ikke kunne forstå at lisensen fra Argentinske myndigheter ikke var tilstrekkelig. De mente altså at Andhøy ikke kunne straffes. Det mener derimot påtalemyndigheten fremdeles og i dag startet ankesaken mot Andhøy.

Andhøy var ekspedisjonsleder og er tiltalt for brudd på bilandsloven. Påtalemyndigheten mener Andhøy har seilt sør for 60. breddegrad uten tillatelse fra Norge. Andhøy er uenig og mener Norge tar seg til rette i området.

Erkjenner ikke straffskyld

Fra spørsmål fra dommeren, om Andhøy erkjente straffskyld, svarte Andhøy at «Hele saken er bare tøys»

– Så du erkjenner ikke straffskyld?

– Det er korrekt, svarte Andhøy.

Ekspedisjonslederen gikk også høyt ut før ankesaken startet, og fortalte til NRK at han så frem til å møte den norske stat i retten for femte gang.

– Både statsadvokat, og Norsk Polarinstitutt ble så til de grader avkledd i tingretten, de tapte omdømme og renommé sist. Nå ser frem til å møte de på ny, sier Jarle Andhøy.

Andhøy ankom retten i Tromsø med en rekke lisenser gitt til andre båter, utstedt fra andre land enn Norge. Dette mener han viser at Norge tar seg til rette i Antarktis.

Lisenser fra andre land

Jarle Andhøy viser til en rekke lisenser som andre land har gitt

Foto: Eskil Mehren / NRK

– Men det at du går så høyt ut før saken er startet, kaller Polarinstituttet for inkompetente knekter, vil ikke det føre til et enda større nederlag for deg dersom du taper ankesaken?

– Nei, jeg er nok en fritt-talende mann som snakker fra levra. Nederlaget mitt fikk jeg da jeg mista tre av mine beste kamerater i ulykken i 2011.

Han viser til ulykken der tre av mannskapet forsvant i Sørishavet