Hopp til innhold

– Mubarak har forlatt Egypt

Egypts avgåtte president Hosni Mubarak skal ha forlatt landet og reist til De forente arabiske emirater. Samtidig blir det i formiddag holdt et krisemøte om Egypts fremtid.

President Hosni Mubarak

Hosni Mubarak gikk av som president etter 30 år.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

En liten gruppe av militære ledere og høytstående politikere skal i formiddag holde et krisemøte om hva som skal skje videre etter president Hosni Mubaraks avgang i går.

Les også: Utvik: Avgjørende hva hæren gjør nå

Møtet vil finne sted på et ukjent sted i Kairo, melder Al Jazeera.

– Det er snakk om en samling av ti personer som skal diskutere Egypts fremtid. Selv om det er mye glede blant folket nå, står landet overfor store utfordringer, sier reporter James Bays.

Samtidig twitrer samme nyhetskanal at Hosni Mubarak skal ha forlatt Egypt og reist til De arabiske emirater.

Feiring i Egypt

Feiring i gatene i Egypt.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

Feirer og feirer

Gjennom hele natten har millioner av egyptere danset og festet for å feire presidentens avgang.

– Det er noe av det mest utrolige jeg har vært med på. Det store folkehavet eksploderte i glede. De sang, de danset, de takket Allah. Unge og gamle grep om hverandre etter at spenningen var utløst, sa NRKs reporter Jan Espen Kruse etter at nyheten kom i går.

Avisoverskriftene er også spekket av store ord. «Ungdommenes revolusjon tvang Mubarak til å gå av» skriver den statlig eide avisen Al-Ahram. En annen statseid avis, Al-Gomhuria, skriver «25. januar-revolusjonen vant. Mubarak går av og militæret overtar styringen», melder nyhetsbyrået AP.

Lørdag fortsetter feiringen i gatene, og folk strømmer fortsatt til.

– Overraskende rent i gatene

I hovedstaden Kairo har hæren også begynt å fjerne barrikadene fra Tahrir-plassen hvor de største demonstrasjonene har pågått.

Egypt dagen derpå

Frivillige rydder i Egypts gater.

Foto: PEDRO UGARTE / Afp

Også ryddingen etter gårsdagens elleville fest er godt i gang. BBC-journalist Helena Merriman sier at gatene er overraskende rene.

– Mange frivillige har hjulpet til med ryddingen. Samtidig er den spente stemningen i ferd med å slippe taket i gatene, sier hun.

– Hadde nesten mistet håpet

Al Jazeeras reporter Hoda Abdel Hamid var ute blant feirende egyptere i natt. Hun kan melde om at folket nesten hadde mistet håpet.

– Folkene jeg snakket med var faktisk veldig overrasket over at dette skjedde. Bare noen minutter før jubelen brøt ut sa folk at de ikke trodde Mubarak kom til å gå av, sier hun.

Hæren har ansvaret

Egypts skjebne ligger nå hos de militære. Mubarak overlot makten over de væpnede styrkene til generalstaben, under ledelse av forsvarsminister Muhammad Hossein Tantawi.

Oppstanden, som i stor grad ble organisert på internett, brakte ikke fram noen klare ledere, noe som gjør omverdenen usikker på hva framtiden vil bringe.

– Alle som føler de var blant lederne, forteller ikke sannheten. Det var revolusjon 2.0. De virkelige heltene er de tusener som var i gatene, sa Wael Ghonim, Googles markedssjef i Egypt, til CNN.

Feiring i Egypts gater

Egyptere og mennesker verden over våknet til overskrifter om den storslåtte feiringen og nyheten om Mubaraks avgang lørdag morgen.

Foto: MARCO LONGARI / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt