– Man lar frustrasjonen gå ut over utlendingene

Stor arbeidsledighet har ført til en ny bølge av voldshandlinger mot utlendinger i Sør-Afrika. Over 2000 mennesker er nå på flukt etter sammenstøt i byen Durban. – Utlendingene får skylden for problemene i landet, sier generalsekretæren i Norsk Folkehjelp.

– De ber oss ikke dra, de bare banker oss opp. Noen er blitt drept, forteller Johnny fra Zimbabwe.

I Sør-Afrikas nest største by, Durban, har mer enn 2000 mennesker flyktet etter at sinte gjenger med macheter har angrepet utlendinger. På en fotballbane i halvslummen i byen er det slått opp store telt. Der har flere hundre familier søkt tilflukt.

De fleste har blitt jaget bort fra hjemmene sine og butikkeiere har fått butikkene sine ranet og brent. Den siste uken har minst seks mennesker mistet livet i voldshandlingene.

Artikkelen fortsetter under videoen

frykter flere angrep på immigranter i Sør-Afrika

Sør-Afrikas president Jacob Zuma fordømte torsdag angrepene.

– Hverken frustrasjon eller sinne kan rettferdiggjøre angrep på utenlandske statsborgere, og plyndring av butikkene deres, sa Zuma.

– Føler de tar jobbene

Jacob Zuma

Sør-Afrikas president, Jacob Zuma, holdt torsdag en tale i parlamentet hvor han fordømte voldshandlingene i landet.

Foto: RODGER BOSCH / Afp

20 år etter at demokratiet ble innført i Sør-Afrika, ligger arbeidsledigheten offisielt på om lag 25 prosent, men anslås uformelt til å være hele 40 prosent. 50 til 55 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensen.

– Dette dreier seg i overveiende grad om svarte sørafrikanere. De er frustrerte og opplever en sinne og bitterhet fordi forventningene til det nye demokratiet som begynte for 20 år siden, ikke har blitt oppfylt, forteller Liv Tørres, generalsekretær i Norsk Folkehjelp, til NRK.

Hun har bodd lenge i Sør-Afrika og har forsket på landet.

– Mange lar denne frustrasjonen gå ut over innvandrerne i landet som de føler har kommet og tatt jobbene deres, sier hun.

Frykter reprise av blodbad

Liv Tørres

Sør-Afrika-kjenner Liv Tørres mener situasjonen krever lederskap og større innsats fra regjeringens side.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

Dette er ikke første gang den enorme fremmedfiendtligheten i Sør-Afrika kommer til overflaten. I 2008 ble over 20 mennesker drept i voldshandlinger rettet mot utlendinger.

Man frykter at de svært dødelige angrepene fra syv år siden nå vil gjenta seg.

– Det har vært en stor politisk innsats som har dempet ganske mye av sinnet og urolighetene siden den gang, men det bobler opp til tider, sier Tørres.

Tar imot flest flyktninger

Sør-Afrika er et av landene i verden som tar imot flest flyktninger. I 2013 var det 230 000 registrerte asylsøkere i landet som venter på vedtak, men mørketallene er langt større.

Millioner av mennesker har sneket seg over Sør-Afrikas grenser. Afrikas største økonomi har lenge vært som en magnet for mennesker uten en fremtid i sitt hjemland.

Immigrantene har blitt anklaget for en rekke sosiale problemer – både arbeidsledigheten, kriminalitet og boligmangel.

– Situasjonen krever lederskap og større innsats fra regjeringens side. Både for å demme spenningene og for å skaffe jobber og levebrød til de millionene som lever i en desperat situasjon, mener Tørres.

SISTE NYTT

Siste nytt