– Må skyte igjen for å bli tatt

Dersom ikke «den nye lasermannen» skyter igjen, kommer han ikke til å bli tatt, tror professor og krimforfatter Leif GW Persson.

Leif GW Persson

Kriminologi-professor og krimforfatter Leif GW Persson mener Malmø-skytteren må slå til igjen for at politiet skal klare å fakke ham. På bildet er han gjest hos Skavlan.

Foto: NRK

Flere ofre må til for å stanse Malmö-skytteren, og han må skyte igjen for å bli tatt av politiet, sier GW Persson til den svenske avisen Aftonbladet.

Jeg har vanskelig for å se at han slutter. Det må klø i ham nå når han ser hva han har satt i stand.

Leif GW Persson / Aftonbladet

– Kan ha endret oppførsel

Men om mannen skyter igjen, er usikkert. På politiets pressekonferanse i dag formiddag, kunne Skåne-politiets etterforskningsleder Börje Sjöholm innrømme at de ikke har noen idé om hvem mannen er – eller om han vil slå til igjen.

Börje Sjöholm i Skåne-politiet

Börje Sjöholm leder etterforskningen i Malmø-skytingen.

Foto: Drago Prvulovic / Scanpix

– Vi vet ikke hva slags mennesketype vi har med å gjøre. Kanskje får all oppmerksomheten omkring saken ham til å legge ned, kanskje for noen måneder, eller kanskje han vil bevise at han ikke lar seg stoppe.

– Vi kan ikke vite om gjerningsmannen har endret oppførsel på grunn av all oppmerksomheten, sier Sjöholm.

Det ble det siste døgnet meldt om to hendelser som ble satt i forbindelse med Malmö-skytteren, men fungerende politimester i Malmö, Åsa Palmqvist avviser at det har vært skyting.

– Det har vært et rolig døgn. Vi jobber videre med både etterforskningen og med trygghetsarbeidet.

Muligens inspirert av Ausonius

I mellomtiden har den opprinnelige lasermannen John Ausonius gått ut og fordømt skytingene i Malmö. I et brev tar Ausonius avstand fra sine egne handlinger, som han nå sitter fengslet på livstid for, og mener Malmø-skytterens handlinger er like forferdelige som det han gjorde på begynnelsen av 1990-tallet .

Sjöholm i Skåne-politiet tror ikke Malmö-skytteren er en copycat, at han gjør alt på samme måte som Ausonius, selv om det er mange likheter.

– Dette er neppe en copycat, men det hender at slike mennesker lar seg inspirere, er alt han ønsker å si om likheten mellom Ausonius og dagens pistolmann.

Kommer til å ta lang tid

– Vi er forberedt på og regner med at etterforskningen kommer til å ta tid, kunne politimester Palmqvist opplyser på politiets pressekonferanse, mens etterforskningslederen la til at det ikke fantes noen snarvei til å løse saken.

– Vi jobber på samme måte som i alle år, som vi vet fungerer. Nøkkelen til fremgang i etterforskningen er å være nøye med hver eneste hendelse, sa Sjöholm.

Politiet ønsker ikke å kommentere noe om hvilke bevis de sitter på etter skytingene som har tatt ett liv og såret åtte personer. Ekspertgruppen som jobber med å lage en profil på gjerningsmannen, tror det er én skytter som står bak hendelsene, og at vedkommende er mellom 20 og 40 år gammel.

Politiet utelukker heller ikke at skytteren kan ha rømt fra Sverige .

GW Persson er derimot ikke helt enig i teorien om at gjerningsmannen drives av et hat mot innvandrere, selv om ofrene har innvandrerbakgrunn.

– Jeg kan tenke meg at gjerningsmannen har omtrent samme bakgrunn som de han angriper. Det er statistisk vanlig. Han kan drives av en generell misnøye eller av et behov for oppmerksomhet, sier GW Persson.

Video Mann beskutt i Malmø

Naser Yazdanpanah havnet i basketak med skytteren, og er politiets beste vitne.

Foto: Nyhetsspiller

GW: Det tilfeldige gjør det jævlig vanskelig

Politiet har ikke gode nok observasjoner til å kunne lage en fantomtegning som kan brukes til å kjenne igjen mannen. Det beste vitnet politiet har er skredderen Naser Yazdanpanah, som ble skallet til av skytteren .

Når det i tillegg virker som om skytteren velger ofre helt tilfeldig, er etterforskningen et mareritt.

– Vanligvis løser vi saker fordi det nesten alltid finnes en forbindelse mellom offer og gjerningsmann. Da forsøker vi å finne den forbindelsen, og slik finne frem til gjerningsmannen. Men når der er noen som velger ofrene sine tilfeldig, blir det jævlig mye vanskeligere, sier kriminologi-professor GW Persson.

Han tror også at mannen aldri vil bli tatt dersom skytingen helt slutter. Og nå har det vært stille i noen dager.

– Det er ikke helt usannsynlig at han slutter, og da blir det kinkig. Gjør han det, så står man der, sier GW Persson.

Men han tror likevel ikke at det er over.

– Hvis han slutter tror jeg ikke at han blir tatt. Men jeg har vanskelig for å se at han slutter. Det må klø i ham nå når han ser hva han har satt i stand.

SISTE NYTT

Siste nytt