Hopp til innhold

– Må ikke drive Nord-Korea inn i et hjørne

Russlands president Vladimir Putin mener veien til å stagge Nord-Korea går gjennom dialog og ikke sanksjoner.

Russlands president Vladimir Putin og Sør-Koreas president Moon Jae-in

Den russiske presidenten Vladimir Putin forsikret Sør-Koreas president Moon Jae-in at han fordømmer hva Nord-Korea holder på med på atomfronten. Han er likevel ikke for de sørkoreanske sanksjonsønskene.

Foto: Mikhail Metzel / AP

Den russiske presidenten møtte i dag sin sørkoreanske kollega Moon Jae-in på et russisk-asiatisk økonomisk toppmøte i Vladivostok, den russiske byens som ligger helt sørøst i Russland, ved Japanhavet.

På møtet, hvor det trolig blir like mye atomprat som økonomisnakk, er også Japans statsminister Shinzo Abe, som i likhet med Sør-Korea føler på den økte trusselen fra regimet i Pyongyang.

Putin oppfordrer begge landene å støtte en plan som Russland og Kina står bak, men som USA blankt har avvist.

Redd for å miste kontrollen

Nord-Korea gjennomførte i helgen en kjernefysisk kjernesprengning. Ifølge sørkoreanske etterretningskilder er det ting som tyder på at det i nær fremtid, kanskje allerede før helgen, planlegges nok en prøveoppskyting av en langdistanserakett.

Både den japanske statsministeren og den sørkoreanske presidenten har reagert sterkt.

– Vi må få Nord-Korea til å forstå at det ikke ligger en lysende fremtid foran dem, hvis de fortsetter i det mønsteret vi ser nå, sa Japans Shinzo Abe.

Moon Jae-in, som i utgangspunktet har tatt til orde for en oppmykning av politikken mot naboen, frykter at situasjonen kan komme ut av kontroll hvis Nord-Koreas atom- og rakettester ikke stanses.

Det sørkoreanske forsvarsdepartementet kunngjorde i dag at de utvider det omstridte amerikanskinstallerte rakettforsvarssystemet, for bedre å kunne forsvare seg mot raketter nordfra.

Sørkoreanske rakettforsvar-installasjoner

Sør-Korea utvidet det amerikansk-installerte rakettforsvaret sitt for å forsvare seg mot trusler fra nord. Innbyggere i området er redd for at dette øker faren for et angrep.

Foto: Choo Sang-chul / AP

Kan møtes på sidelinjen

Den sørkoreanske presidenten har bedt Russland om å samarbeide om kutt i oljeforsyningene til Nord-Korea, et tiltak han mener er uunngåelig i forsøket på å finne noe som kan «temme» det nordkoreanske lederskapet.

Russland på sin side har gjort det klart at ytterligere sanksjoner mot Nord-Korea vil være nytteløse og ineffektive.

«Det nytter ikke bare med press og sanksjoner for å få Nord-Korea til å oppgi sitt atomprogram, det må dialog og diplomati til», er den russiske holdningen.

– Vi må ikke gi etter for følelser og drive Nord-Korea inn i et hjørne, advarte Putin i dag.

– Kutt i oljeleveringer vil ha svært uheldige ringvirkninger og ramme vanlige nordkoreanere og sivile institusjoner som sykehus, sa den russiske presidenten som svar på den sørkoreanske sanksjonsbønnen.

Både Russland og Kina leverer olje til Nord-Korea, med Kina som hovedleverandør.

Den russiske presidenten sier han forsikret sin sørkoreanske kollega om at Russland fordømmer Nord-Koreas prøvesprenging og ikke godtar at det nordkoreanske regimet har atomvåpen i sitt arsenal.

Putin mener den siste prøvespregningen bryter internasjonale avtaler, bryter resolusjoner vedtatt av FNs sikkerhetsråd, undergraver den internasjonale atomenigheten og truer sikkerheten i regionen.

En delegasjon fra Nord-Korea deltar på det økonomiske samarbeidsmøtet Vladivostok. Både Putin og hans utenriksminister Sergej Lavrov sier at en samtale mellom Russland og Nord-Korea om atomsituasjonen kan tenkes å finne sted, utenfor den offisielle agendaen.

SISTE NYTT

Siste nytt

Finland og Sverige har levert sine Nato-søknader

Finland og Sverige har overlevert sine Nato-søknader i Brussel. – Det er en god dag i en kritisk tid, sa generalsekretær Jens Stoltenberg.