NRK Meny
Normal

– Lubitz behandlet for selvmordstanker

Andrepiloten som med vilje styrtet Germanwingsflyet ble behandlet for selvmordstanker for flere år siden, ifølge den tyske påtalemyndigheten.

Andreas Lubitz

SKJULTE SYKDOM: Andreas Lubitz fotografert under halvmaraton i Berlin i 2009. Ifølge tyske medier skal han ha slitt med psykiske problemer, og ha vært sykmeldt dagen han fløy.

Foto: STRINGER / Reuters

Men etterforskerne har ikke funnet dokumentasjon på at Andreas Lubitz fikk behandling for selvmordtanker den siste tiden. Selvmordstankene skal han ha hatt før han fikk pilotgodkjenningen sin for flere år siden.

Det opplyser påtalemyndigheten i Düsseldorf mandag, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Fikk psykoterapeutisk behandling

Ifølge tyske myndigheter er det ikke noe i hans familieforhold eller i arbeidsmiljøet som kan forklare motivet bak styrtingen av flyet i Alpene forrige uke.

«Styrmannen fikk psykoterapeutisk behandling over en lengre periode for flere år siden, før han fikk godkjenning som flyger. Selvmordstanker ble notert», heter det i en uttalelse fra påtalemyndigheten i Düsseldorf mandag.

«I den påfølgende perioden og helt fram til slutten var det nye samtaler med leger og flere sykmeldinger, men uten at selvmordstanker eller aggresjon mot tredjeparter var del av diagnosen», heter det videre.

Ikke fysisk syk

– Det finnes ingen bevis for at han var fysisk syk på dagen da Germanwings-flyet styrtet, la den tyske statsadvokaten til.

Sykehuset i Düsseldorf har bekreftet at Lubitz fikk behandling hos dem i februar og mars. Han skal sist ha vært på sykehuset den 10. mars. De har ikke opplyst hva han fikk behandling for.

FRANCE-CRASH/ A wreath of flowers to the memory of victims from Spain is seen at the memorial for the victims of the air disaster in the village of Le Vernet, near the crash site of the Airbus A320 in French Alps

Blomster er lagt ned rundt en minnesten i den lille byen Le Vernet, i nærheten av Seyne-les-Alpes hvor flyet styrtet. På stenen er en hilsen på fransk, spansk, tysk og engelsk risset inn.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

Fant opprevne sykmeldinger

Ifølge statsadvokaten i Düsseldorf fant etterforskere istykkerrevne sykmeldinger, da de gjennomsøkte huset til Lubitz i forrige uke.

Statsadvokaten mener de beslaglagte dokumentene viser at Lubitz var syk, og at han fortsatt var under behandling.

«Det faktum at det var nye sykmeldinger, til og med fra dagen flystyrten skjedde, som viser at han ikke var skikket til å jobbe, og ble funnet revet i biter, støtter antagelsen om at han skjulte sykdommen sin for arbeidsgiver og kollegaer,» heter det i pressemeldingen fra statsadvokaten.

Ikke funnet avskjedsbrev

Etterforskerne tror Lubitz med vilje styrte Airbus A320-maskinene inn i Alpene, og med det tok med seg 149 andre mennesker i døden.

Det ble ikke ble funnet et avskjeds- eller tilståelsesbrev under ransakingene. Det ble heller ikke gjort noen funn som tyder på at religiøse eller politiske grunner står bak handlingene.

Vrakdeler fra Germanwings-flyet

Vrakdeler fra Germanwings-flyet i alpene i Provence.

Foto: POOL / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt