Hopp til innhold

Germanwings-flygeren skulle ha vært innlagt på sykehus to uker før styrten

Andreas Lubitz ble av en tysk lege henvist til en psykiatrisk klinikk bare to uker før han styrtet Germanwings-flyet med vilje, men myndighetene ble ikke informert. Lubitz skal ha gått på antidepressiver da han krasjet flyet.

Andreas Lubitz

Andreas Lubitz tok med seg 149 mennesker i døden da han styrtet Germanwings-flyet som var på vei fra Barcelona til Düsseldorf 24. mars i fjor. Den franske havarikommisjonen BEA etterlyser nye og strengere internasjonale regler for medisinsk rapportering av piloter.

Foto: STRINGER / Reuters

Søndag la franske etterforskere fram sin endelige rapport om Germanwings-styrten.

Andrepiloten Andreas Lubitz tok livet av 149 passasjerer da han med vilje krasjet flyet i en fjellside i Alpene 24. mars i fjor.

To uker før styrten mente en tysk lege at Lubitz burde legges inn på psykiatrisk klinikk, og henviste ham dit, men varslet ikke luftfartsmyndihgetene eller Germanwings om dette, melder nyhetsbyrået AP.

Etterforskerne sier også at piloten brukte antidepressiver da han styrtet flyet, ifølge AP. Obduksjonen av Lubitz har påvist spor av medikamentene Citalopram og Mirtazapine, samt sovemedisinen Zopiclone.

Etterlyser strengere sjekk av piloter

Den franske havarikommisjonen BEA etterlyser nå nye og strengere internasjonale regler for undersøkelser og rapportering av piloters psykiske helse, for å unngå at piloters helsetilstand truer den offentlige sikkerheten.

Blant annet foreslår de jevnlig sjekk av piloters mentale helse og at leger skal informere myndighetene når flygere får skrevet ut antidepressiver.

Etterforskerne gjentok at Lubitz hadde en historie med alvorlig depresjon og at flystyrten var en bevisst handling.

De konkluderer med at Lubitz hadde symptomer som lignet på de han hadde i desember 2014 da han ble diagnostisert med psykotisk depresjon. I tiden etter var han i konsultasjon med flere leger, men ingen av dem varslet arbeidsgiveren hans eller luftfartsmyndighetene.

Siden ingen ble informert om legenes vurdering av helsetilstanden hans, «kunne verken luftfartsmyndighetene eller Germanwings stoppe ham fra å fly», sier etterforskerne.

Germanwings-flyet styrtet i de franske alpene

Airbus A320-flyet fra Germanwings styrtet i en fjellside nær Seyne-les-Alpes i Frankrike da annenflygeren tok med seg 149 mennesker i døden.

Foto: HANDOUT / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt