Hopp til innhold

Andreas Lubitz (27) drømte om å bli flyver – styrtet med vilje

Andrepiloten Andreas Lubitz hadde drømt om å bli flyver siden tenårene. Tirsdag skal han ha styrt flyet med 150 mennesker om bord i døden. Venner sier han slet med psykiske problemer.

Andreas Lubitz

27 år gamle Andreas Günter Lubitz er utpekt som piloten som styrtet et passasjerfly fra Germanwings over alpene tirsdag. Dette bildet er hentet fra Lubitz' Facebook-profil, som nå er slettet.

Foto: Skjermdump Facebook

Lubitz var 27 år gammel og kom fra byen Montabaur i Rheinland-Pfalz, mellom Frankfurt og Köln i Tyskland.

Han var en pilot med relativt kort fartstid, bare 630 flytimer. Han gikk rett fra Lufthansas flyskole til å bli ansatt i Germanwings i 2013. Samme år ble han sertifisert av det amerikanske luftfartstilsynet FAA.

– Psykiske problemer

Ifølge Carsten Spohr som er administrerende direktør i Lufthansa, skal Lubitz ha hatt avbrudd i utdanningen, skriver den tyske avisa Bild. Det var for seks år siden, og Lubitz skal ha vært fraværende i flere måneder.

Årsaken til dette avbruddet er ikke klart. Spohr henviser til legens taushetsplikt.

Men ifølge Matthias Gebauer, korrespondet for den tyske avisa Der Spiegel, skal venner av Lubitz ha oppgitt at han hadde psykiske problemer i 2009. De oppgir at han skal ha vært deprimert eller ha vært utbrent, skriver han på Twitter.

Laster Twitter-innhold

– Skåret bra på alle tester

Ifølge Spohr skåret Lubitz bra på alle tester etter det.

– Han besto alle tester og sjekker i de påfølgende årene, var ett hundre prosent «fit to fly». Hans flytekniske ytelse var feilfri, sier Lufthansa-sjefen.

Tirsdag denne uken skal Lubitz ifølge franske og tyske etterforskere ha styrtet et Airbus-fly med seg selv og 149 andre mennesker inn i de franske alpene med vilje.

Andre-pilotens hus

Politiet har tatt oppstilling utenfor huset til annenpiloten i byen Montabaur i Tyskland.

Pratet hyggelig sammen

Franske myndigheter forteller torsdag at de har tydelige opptak fra de siste 20 minuttene av turen.

Flyturen skal ha begynt med at Lubitz og hans langt mer erfarne pilotkollega pratet hyggelig sammen i rundt 20 minutter. Kapteinen overlater så styringen til Lubitz og går ut av cockpiten.

Dit kommer han ikke igjen. Lubitz skal ha stengt døren.

– Det kommer flere rop fra utsiden, fra kapteinen, uten at andreflyveren svarer. Man hører på opptaket at han [Lubitz] puster rolig, helt til flyet krasjer, sier Brice Robin, som leder de franske etterforskerne.

Man skal også kunne høre skrik fra passasjerene like før flyet styrter.

– Dette var en villet handling, sier Robin.

Drømte om å bli pilot

Westerwald flyklubbs minneord om Lubitz

Minneord fra flyklubben på Lubitz' hjemsted: 'Med stor sorg har medlemmene av Westerwald flyklubb hørt om ulykken med Germanwings'

Foto: Skjermdump LCS Westerwald

Flyklubben hjemme i Rheinland-Pfalz som Lubitz tilhørte, LSC Westerweld, publiserte et minneord om ham etter ulykken – før det ble kjent at han kan ha styrtet flyet med vilje.

«Andreas ble medlem i flyklubben som tenåring. Han hadde en drøm om å fly. Han begynte å trene som glideflypilot, og klarte å nå målet om å bli pilot på Airbus», skrev flyklubben i minneordet som nå ikke lenger er tilgjengelig.

«Han oppnådde drømmen, som han nå måtte betale for med livet. Medlemmene i flyklubben sørger over Andreas og de 149 andre som døde. Vår dypeste sympati går til familiene. Vi vil ikke glemme Andreas», skrev klubben.

Ingen kjent terrortilknytning

Den franske etterforskningslederen sa også at de ikke kjenner til at Lubitz har noen tilknytning til terrorisme eller ekstremisme, men at de avventer mer informasjon fra tyske myndigheter.

LES OGSÅ:

SISTE NYTT

Siste nytt

Disse videoene fungerer som russisk propaganda på Tiktok.

Bruker TikTok for å verve soldater

Henrettelser. Grov vold. Oppfordring om å drepe ukrainere. En milliard mennesker har sett Wagner-gruppas brutale videoer på TikTok.