– Dødspiloten var besatt av Alpene

Andreas Lubitz var godt kjent i området hvor han styrtet Germanwings-flyet. – Han var besatt av Alpene, forteller medlemmer av samme flyklubb.

Blomster er lagt ned rundt en minnesten i Le Vernet

Blomster er lagt ned rundt en minnessten i den lille byen Le Vernet, i nærheten av Seyne-les-Alpes hvor flyet styrtet. På stenen er en hilsen på fransk, spansk, tysk og engelsk risset inn.

Foto: JEFF PACHOUD / Afp

Fredag ble det kjent at andrepiloten Andreas Lubitz som styrtet Germanswings-flyet, og tok 149 mennesker med seg i døden, slet med depresjoner. Han var sist på sykehuset i Düsseldorf 10. mars.

– Tok flykurs i samme området

Nå kommer det frem at Lubitz kjente området hvor han styrtet flyet svært godt. Han skal nemlig ha flydd seilfly i området, da han tok et kurs i Sisteron, som ligger underkant av fire mil unna krasjstedet, Seyne-les-Alpes.

Kurset tok han gjennom seilflyklubben Montabaur sammen med flere andre, som nå har uttalt seg om Lubitz til franske medier.

– Jeg er sikker på at Andreas var med på minst et eller to kurs i Sisteron, i De franske alper, sier medlem av flyklubben Montabaur, Ernst Müller, til den franske avisen Le Parisien.

Andreas Lubitz

SKJULTE SYKDOM: Andreas Lubitz fotografert under halvmaraton i Berlin i 2009. Ifølge tyske medier skal han ha slitt med psykiske problemer, og ha vært sykmeldt dagen han fløy.

Foto: STRINGER / Reuters

– Var besatt

Ifølge et annet medlem av samme klubb, Dieter Wagner, var Lubitz besatt av Alpene.

– Andreas deltok på et kurs i De franske alpene i Provence sammen med min niese, som var en god venn av ham. Han var lidenskapelig opptatt av og besatt av Alpene. Jeg er sikker på at han kjente området hvor flyet krasjet fordi han hadde fløyet der tidligere med glidefly, sier han til samme avis.

Skjulte sykdom

De som etterforsker omstendighetene rundt det styrtede Germanwings-flyet, har funnet dokumenter i leiligheten til andreflygeren som tyder på at han skjulte en sykdom for arbeidsgiveren.

Av hensyn til taushetsplikten vil ikke tysk påtalemyndighet si hva slags sykdom det er snakk om, men tyske medier spekulerer på om piloten har fått behandling for depresjon. Det blir avvist av universitetssykehuset i Düsseldorf.

– Påstandene om at Andreas Lubitz ble behandlet for depresjon, medfører ikke riktighet, sier en talskvinne for sykehuset.

Hun bekrefter derimot at Lubitz var innom sykehuset i februar i år for å få stilt en diagnose. Pilotens siste legebesøk var 10. mars.

Et fransk helikopter flyr over åstedet der Germanwings-flyet styrtet

STYRTET I ALPENE: Et fransk helikopter flyr over åstedet der Germanwings-flyet styrtet med 150 mennesker om bord.

Foto: EMMANUEL FOUDROT / Reuters

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt