NRK Meny
Normal

– Lenge leve Osama bin Laden

I byene Abbottabad og Quetta i Pakistan tok frusterte pakistanere til gatene for å vise til avsky mot den amerikanske regjeringens operasjon natt til 1. mai.

Demonstrasjon i Abbottabad

– Død over USA, ropte de rundt de tusen mennen som demonstrerte i Abbottabad etter fredagsbønnen.

Foto: AAMIR QURESHI / Afp

I Pakistan er lokalbefolkningen er forbannet over USA og frustrert over pakistanske regjeringens håndtering av Osama bin Laden angrepet.

Tidligere på dagen skal hundrevis av mennesker skal ha demonstrert i den pakistanske byen Quetta fredag for å ære bin Laden og erklære hellig krig mot USA, sier vitner til nyhetsbyrået AFP.

Folkemengden skal ha ropt «Lenge leve Osama» og tent på et amerikansk flagg.

– USA har skapt mange flere som bin Laden

– Ved å drepe bin Laden, har USA skapt flere tusen menn akkurat som ham, sier tidligere senator og leder av partiet Jamaat-e-Islami, Hafiz Fazal Bareach i appelltalen ifølge AFP.

Bareach mener bin Laden startet en bevegelse som ikke er basert på enkeltmennesker men en felles ideologi.

– Amerika gjorde bin Laden til en martyr. Så krenket de liket hans, sa Bareach og lovet samtidig at den hellige krigen mot USA og deres allierte vil fortsette.

– Oppfordret til massedemonstrasjoner

Også i byen Abbottabad, hvor bin Laden ble skutt og drept har det i dag vært demonstrasjoner. Det er Pakistans største religiøse parti Jamaat-e-Islami som har tatt initiativet til å oppfordre til massedemonstrasjoner over hele landet.

Men etter det NRK erfarer har ikke det Taliban-vennlige partiet stor oppslutning blant befolkningen.

Demonstrasjonene i Lahore, Peshawer og Abottabad klarte å samle kun få hundre mennesker.

Demonstrasjonene er heller ikke samkjørte og folk demonstrerer om ulike ting. Noen av demonstrasjonene er for å hylle bin Laden mens andre er rettet mot amerikanerne og den pakistanske regjeringen.

Politiet i storbyene hadde forberedt seg på det verste i dag, men demonstrasjonene gikk fredelig for seg.

– Regjeringen gav USA frie tøyler

Folk er i gatene fordi de er frustrerte over sin egen regjering som de mener har gitt amerikanerne «frie tøyler» til å utføre hemmelige aksjoner i landet.

– Hvorfor forteller de oss ingenting, lurer mennesker NRK har snakket med.

Lokalbefolkningen i Abbottabad har vansker med å tro at Pakistan ikke visste om angrepet på forhånd. Folk på gata tror at den pakistanske regjeringen i hemmelighet gav USA lov til å angripe bin Ladens gjemmested.

Kilder i Islamabad sier til NRK at en demonstrasjonen var under planlegging i Islamabad rett etter fredagsbønnen i dag. Den røde moskeen var valgt som stedet for markeringen. Men myndigheter grep inn på forhånd og fikk omgjort planene.

Jamaat-e-Islamis pressekontor opplyser til NRK at de har planlagt en større demonstrasjon i hovedstaden Islamabad på søndag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt