Hopp til innhold

Her trente de som drepte Osama bin Laden

 

Garnisonen i Porsanger
Foto: John Charles Kvam/Forsvaret

De amerikanske spesialstyrkene som drepte Osama bin Laden øver jevnlig i Nord-Norge.

Amerikanske Navy SEALs regnes som noen av verdens tøffeste soldater.
Oberstløytnant John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkommando sier til Aftenposten at den amerikanske spesialavdelinga har vært i Norge flere ganger og deltatt på øvelser sammen med blant annet norske marinejegere.

LES OGSÅ:

Øver på å drepe terrorister

Ca 1000 soldater fra flere nasjoner hadde nettopp en felles øvelse på Ørlandet i Trøndelag. Der øvde de blant annet på å drepe terrorister.
Oberstløytnant Lien vil ikke si noe om hvilke avdelinger av spesialstyrkene som øver i Norge.


Norge godt egnet

En viktig grunn til at så mange spesialenheter fra forskjellige land øver i Norge er de spesielle forholdene man kan by på.
Til Aftenposten sier Jon Espen Lien at norske fjell med snø, is og store klimamessige utfordringer er nødvendig å mestre også for utenlandske styrker i spesialoppdrag rundt om i verden.

Navy SEALs trening i vann

Navy SEALs soldater trener også sammen med norske marinegjegere

Foto: Navy SEALs


Vår være i fred

At det er god plass i Norge betyr også at de utenlandske soldatene får være i fred og kan øve uten offentlig oppmerksomhet.

Lien påpeker at diskresjon og at man får være i fred, er svært viktig for spesialstyrkene.

LES OM:


Treningssenter i Porsanger

Garnisonen i Porsanger

Her holder Allied Training Centre North til

Foto: NRK

11. september 2009 ble hovedkvarteret for Allied Training Centre North (ATC) offisielt åpnet på Porsangmoen i Finnmark. Til sammen har ATC plass til 1800 soldater.

Spesielt om vinteren øver de norske og utenlandske soldatene på å klare seg under tøffe forhold. Fjellområdene rundt leiren byr på utfordringer og ofte ekstreme forhold.

Ved det allierte treningssenteret er det 1800 sengeplasser i Porsanger, Harstad-området og Evenes. Her bor og trener utenlandske soldater, også spesialstyrker.



LES OGSÅ OM:

Verdens beste treningsforhold

Oberstløytnant Lars Sundnes er sjef for Alliert treningssenter. Han mener at treningstilbudet han gir soldatene er verdens beste.

Han mener det er svært sannsynlig at soldatene som drepte Osama bin Laden har trent nettopp ved hans senter. Akkurat nå har ATC besøk av tyske spesialstyrker.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark