– Lampedusa er ødelagt

De første flyktningene fra Libya har ankommet den italienske øya Lampedusa. Lokalbefolkningen fortviler, og statsminister Silvio Berlusconi har innkalt til krisemøte.

Video Flyktningstrøm til italiensk øy

VIDEO: Protester mot flyktningstrømmen ved havna på Lampedusa.

I løpet av helgen har nesten 2000 flyktninger ankommet den lille øya, som til vanlig har rundt 4500 innbyggere.

Søndag kom tre båter med rundt 800 flyktninger fra Libya, de første som har nådd Europa siden opprøret mot Muammar al-Gaddafi startet.

– Hittil har alle flyktningene som har kommet til Lampedusa vært tunisiere. Dette er den første båten som kommer fra Libya med mennesker som flykter fra den eskalerende militære situasjonen og hevnangrepene, sier Laura Boldrini ved FNs flyktningbyrå.

Tall fra myndighetene viser at hele 18.500 flyktninger har kommet seg til Lampedusa hittil i år, og flere hundre dukker opp hver eneste dag.

– Det finnes ingen kontroll langs kysten av Libya nå. Tusenvis forlater landet, forteller en 26 år gammel eritreisk kvinne som var med i en av båtene.

De fleste flyktningene kommer med båt fra Libya og Tunisia, men er opprinnelig fra Eritrea, Etiopia og Somalia, skriver nyhetsbyrået AFP.

Lampedusa ligger bare elleve mil fra Tunisia, og har lenge vært et mål for nordafrikanske flyktninger.

Les: Masseflukt skaper kaos i Italia

Flyktningleir i Manduria, Italia

Flyktningleiren i Manduria kan huse opptil 3000 mennesker.

Foto: Lapresse / Ap

– Ser ut som en tunisisk øy

Søndag anslo politiet at det var rundt 5500 flyktninger på øya, og 500 ble flyttet til en teltleir i Manduria.

Det har ført til amper stemning på øya, og lokalbefolkningen forsøkte å blokkere innfartsveien til Manduria i helgen. Samtidig møtte flere hundre innbyggere opp utenfor et flyktningmottak for å protestere.

– Dette er motbydelig. Vi har våre egne problemer, og kan ikke ta på oss andres problemer. Jeg har en familie og små barn, hvem vet hvem disse menneskene er? sier en demonstrant til TV-kanalen SkyTG24.

Raffaele Lombardo

Sicilia-guvernør Raffaele Lombardo.

Foto: MARCELLO PATERNOSTRO / AFP

Et titalls flyktninger skal ha også rømt fra et asylmottak på Sicilia, og guvernør Raffaele Lombardo fordømmer den enorme strømmen av flyktninger.

– Lampedusa er i kne, den er ødelagt. Det er innvandrere overalt på øya. Lampedusa ser nå ut som en tunisisk øy, og ikke italiensk territorium, sier Lombardo.

Han mener at båtene med flyktninger bør bli tvunget til å skifte kurs til andre deler av Italia, og ber myndighetene om å opprette en blokade.

– Disse menneskene trenger hjelp. De kan selvfølgelig ikke bli mishandlet eller avvist, men Lampedusa klarer ikke å bære byrden som burde ha tilhørt hele landet, sier han.

Les: Flyktningar gir krise på Lampedusa

Tunisiske flyktninger ankommer Lampedusa

Tunisiske flyktninger ankommer Lampedusa.

Foto: ALBERTO PIZZOLI / Afp

Berlusconi lover hjelp

Silvio Berlusconi

Italias statsminister Silvio Berlusconi lover hjelp.

Foto: PIER PAOLO CITO / AP

Lombardo har bedt statsminister Silvio Berlusconi om et ekstraordinært møte, og de to skal møtes i Roma onsdag.

Les også: Berlusconi i retten for første gang på sju år

Lombardo vil trolig be om en ny praksis der flyktningene blir tatt om bord i militære og sivile fartøyer, slik at de kan bli identifisert og få status som flyktninger eller bli sendt tilbake umiddelbart.

Berlusconi sier ifølge avisen La Stampa at han har forhørt seg om muligheten til å rekvirere ett eller flere skip, og lover å snakke med innenriks- og forsvarsministeren.

Utenriksminister Franco Frattini har foreslått å gi flyktninger 1500 euro i bytte mot frivillig retur, men dette har regjeringen avvist.

Ny båt på vei

Plassmangel fører også til svært kummerlige forhold for flyktningene, og myndighetene frykter sykdomsutbrudd som kan spre seg over hele øya.

Asylmottaket på Lampedusa tar i utgangspunktet bare 800 mennesker, og italienske myndigheter har bedt EU om hjelp.

Mandag er en redningsaksjon i gang utenfor Lampedusa, der en ny båt med rundt 300 flyktninger om bord tar inn vann. Det skal være flere kvinner og barn om bord, skriver BBC.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt