Hopp til innhold

– Kinesisk aktivist på vei til USA

Den blinde, kinesiske menneskerettsaktivisten Chen Guangcheng og familien hans er på vei til New York. Flyet lettet fra Beijing ved 12-tiden.

Chen Guangchen

Aktivisten Chen Guangcheng venter på flyplassen i Beijing sammen med familien.

Foto: HANDOUT / Reuters

Det melder Blind Chinese Dissident Leaves on Flight for U.S. . Det amerikanske utenriksdepartementet bekrefter også at Chen og familien er på vei til USA.

– Han fikk passet på flyplassen et par timer tidligere. Det opplyser en nær venn som har snakket med Chen.

– Jeg snakket nettopp med ham. Han fortalte at de snart går om bord i flyet, sa menneskerettsadvokaten Jiang Tianyong litt tidligere i dag.

Diplomatisk krise

Den 40 år gamle juristen Chen utløste en diplomatisk krise mellom Kina og USA da han flyktet fra husarrest til den amerikanske ambassaden i Beijing i april. Nå ser det ut til at han kan forlate hjemlandet.

Den diplomatiske floken løste seg under utenriksminister Hillary Clinton kinabesøk, da han fikk tilbud om stipend for å studere ved New York University.

Det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua opplyser at Chen har søkt om å få studere i USA på vanlig måte.

Bekymret for familien

Chen fortalte venner på telefon tidligere i dag at han er glad over å reise fra Kina, men at han er bekymret over hva som skje med slektninger i landet, og frykter at myndighetene kan hevne seg på dem.

Chen har inntil nå vært innlagt på et sykehus i Beijing der han får behandling etter å ha brukket den ene foten under flukten fra husarresten.

SISTE NYTT

Siste nytt