– Kim Jong-un vil møte Trump

Nord-Koreas leder Kim Jong-un vil møte president Donald Trump, ifølge den erfarne diplomaten Thae Yong Ho.

NORTHKOREA-MISSILES/

NYTTÅRSTALE: Nord-Koreas Kim Jong-un hevdet under nyttårstalen at de skal teste et våpen som kan nå USA med en atomladning.

Foto: © KCNA KCNA / Reuters / Reuters

Selv om Kim Jong-un har truet med atomraketter som kan ramme USA, og hevdet at de nå er i «siste fase» i utviklingen av et interkontinentalt ballistisk missil, er han interessert i å møte president Donald Trump.

Det hevder i hvert fall den erfarne diplomaten Thae Yong Ho, ifølge CNN. Han var Nord-Koreas viseambassadør i Storbritannia før han i august i fjor flyktet til Sør-Korea sammen med kona og sine to sønner.

– Trump forandret kursen, så det var nok en overraskelse for Kim Jong-un og det Nordkoreanske regimet at han ble valgt, sier han.

Mulig møte

Thae Yong Ho hevder Kim Jong-un nå ser muligheten for en ny relasjon til den nye amerikanske presidenten, så lenge han ikke blir spurt om å legge opp sitt beryktede atomprogram.

– Han kommer aldri til å gi opp utviklingen av atomraketter. Så lenge USA fortsetter sin politikk overfor Nord-Korea har han sagt at han vil fortsette å utvikle sitt atomprogram.

Siden 2011 har Nord-Korea sakte, men sikkert bygget opp og utvidet sitt atom- og rakettprogram. Nord-Korea gjennomførte i fjor to atomtester og en rekke rakettoppskytinger.

Thae Yong Ho påpeker at Kim Jong-un trolig bare vil snakke på sine egne premisser, og viser til lederens nyttårstale.

– Nyttårstalen var på nivå med utpressing, sier han.

Åpen for møte

Under valgkampen sa Donald Trump at han var åpen for å møte Kim Jong-un.

– Jeg ville snakket med ham. Og jeg ville ikke hatt noe problem med det, sa han.

Thae mener imidlertid presidenten bør tenke seg om to ganger.

– Det vil gi Kim Jong-un en legitimitet som han fortsatt ikke har i sitt eget land. Verken den kinesiske presidenten Xi Jinping eller Russlands Putin har møtt Kim Jong-un, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt