Nord-Koreas viseambassadør til Storbritannia har hoppet av

Den erfarne diplomaten var på reise sammen med seg ektefellen og sønnen da han gjennomførte det som ser ut til å være en nøye planlagt avhopping.

I videoen over snakker diplomaten Thae Yong Ho om forskjellene mellom Stobritannia og Nord-Korea. Nå skal han ha flyktet fra landet han snakket så varmt om.

Dersom opplysningen stemmer, vil dette være en av de mest profilerte avhoppingene fra det isolerte landet de siste årene, skriver Reuters.

Den sørkoreanske avisen JoongAng Ilbo meldte tirsdag at en ledende nordkoreanske diplomat i Storbritannia hadde hoppet av til «et tredjeland» sammen med sin kone og sin sønn.

Ifølge BBC er det snakk om karrierediplomaten Thae Yong Ho, som er rådgiver og ambassadørens stedfortreder ved ambassaden i London.

Nordkoreanske soldater ser over mot Sør-Korea

Avhopperen kan gi omverdenen et blikk inn i det lukkede landet.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Planlagt nøye

Avisen JoongAng Ilbo sier diplomaten har lagt ut på en nøye planlagt reise for å hoppe av og at han var i ferd med å lande og søke asyl i et tredjeland. Det er uklart om det siste er en referanse til Storbritannia. Betegnelsen brukes vanligvis i sørkoreanske medier om andre land enn Sør- og Nord-Korea.

En tjenestemann ved den nordkoreanske ambassaden i London ville ikke bekrefte meldingene om avhoppingen og sier det hele «kom brått på».

– Dersom det er på sin plass å komme med et svar, er det mulig du vil høre svaret vårt, sier tjenestemannen. Ytterligere telefonsamtaler til ambassaden ble ikke besvart. Anrop til Thaes mobiltelefon gikk videre til en talepostkasse.

Sønnen forsvant i juli

The Guardian har snakket med venner av diplomatens sønn.

– Han var på Facebook hver eneste dag og på What´s App. Plutselig gikk alle hans kontoer på sosiale medier i svart, forteller 19 åringen Louis Prior som betegner seg som en god venn av diplomatsønnen.

Prior sier til The Guardian at diplomatsønnen var født i Danmark da Thae Yong-ho var stasjonert der. Familien dro tilbake til Nord-Korea fra Danmark og kom til Storbritannia for fire år siden.

Sønnen gjorde det godt på skolen, og skulle begynne å studere ved Imperial college i London til høsten.

– Alle sammen forsøkte å ringe ham, men telefonen var stengt. Han er en bra fyr. Han bare forsvant.

Kan ha nyttig informasjon

The Guardian har også snakket med sikkerhetseksperter som mener avhoppingen, dersom den blir bekreftet, kan bli en fjær i hatten for etterretningsorganisasjoner i vesten.

John Nilsson-Wright ved Chatham House sier at diplomaten kan ha nyttig informasjon fra innsiden av Kim Jong-uns regime og om arbeidsmetodene til Nordkoreansk etterretning.

– Disse toppdiplomatene er smarte folk, sier Nilsson-Wright til The Guardian.

– De bruker ikke tiden sin ved utestasjonene til å gå i selskap, de vil bruke energien sin på andre ting. Både greie og ikke så greie ting.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt