Urix forklarer

Skeptikerne tok feil: Kim Jong-un feirer 5 år ved makten

BEIJING (NRK): Få i vesten trodde han ville overleve så lenge på toppen. Men fem år etter at Kim Jong-un tok over for sin far står han sterkere enn noen gang.

Kim Jung-Un med farens båre i 2011

FEM ÅR VED MAKTEN: Kim Jung-Un med farens båre i desember 2011.

Foto: Kns / AFP

Den 19. desember 2011 var stemningen nervøs i Pyongyang. To dager hadde gått siden Kim Jong-ils død, men først nå ble nyheten kunngjort på statlig fjernsyn.

Da 27 år gamle Kim Jong-un ble regnet som for ung og for uerfaren til å overta. I vesten regnet mange det som sannsynlig at det ville komme en snarlig palassrevolusjon.

Kim Jung Un leder det som skal være en test av rakettoppskyting

Kim Jung-un har jobbet målbevisst for å beholde grepet om makten i landet.

Foto: © Kcna Kcna / Reuters / Reuters

De undervurderte ham.

Gjennom de siste fem årene har tredje generasjon Kim fokusert på å konsolidere sitt grep om makten. Det har delvis skjedd gjennom en stalinprosess der innbilte eller virkelige motstandere har blitt drept på de mest bestialske vis.

Onkelen Jang Song-taek ble tatt av dage mindre enn to år inn i Kims terrorstyre. Kinesiske aviser skrev i 2014 at han ble kledd naken og kastet over gjerdet til 120 sultne hunder sammen med fem medsammensvorne.

Senest i år henrettet Kim to høytstående partimedlemmer. Ri Yong Jin ble angivelig skutt med luftvernkanoner på en militærbase i Pyongyang. Hans synd var å ha sovnet i et møte med den store generalissimo.

Historisk partikongress

2016 har vært et oppsiktsvekkende år for Kim Jong-un. Under hans ledelse har Nord-Korea det siste året gjennomført to atomprøvesprengninger.

I mai ble en historisk partikongress avholdt i Pyongyang, den første siden 1980.

Det hele var et nøye regissert teaterstykke, og den viktigste politisk beslutning som ble offentliggjort var å gi Kim Jong-un tittelen som partiformann.

De over 3.500 delegatenes viktigste jobb var å klappe for Kim-dynastiets tredje leder, og demonstrere for både landet og omverden at hans autoritet nå var udiskuterbar.

Økonomiske reformer

Kim Jung-Il

Kim Jung-il innførte blant annet ti års verneplikt i Nord-Korea.

Foto: Str / AFP

Kim Jong-il satte militæret først gjennom den såkalte «Songun»-politikken og sørget for at Nord-Korea ble øst-asias mest militariserte stat, med over en million stående soldater og 10 års verneplikt.

Sønnen Kim Jong-uns linje har vært å sette atomprogrammet og økonomiske reformer først. Mens Nord-Koreas økonomi er under de strengeste FN-sanksjoner noen gang i historien, har Kim latt den svarte økonomien blomstre. Bak jernbanestasjonen i Pyongyang er det nå hver kveld for eksempel et livlig nattmarked, der mat og eiendeler kan kjøpes og byttes.

Landbruket er reformert slik at bønder sitter igjen med større del av kaka, noe som har økt matproduksjonen kraftig.

Likevel gjenstår det å se hvordan de siste innstrammingene i sanksjonene slår ut, der Nord-Koreas eksport av kull til Kina, i hvertfall på papiret, skal kuttes kraftig. Ofte er håndhevelsen ved den kinesiske grensen i Dandong mer interessant å følge med på enn hva som står på et stykke papir.

Snart atomraketter

Under Obama-administrasjonen har Nord-Koreas atomprogram fortsatt med uforminsket styrke. Amerikansk etterretning anslår at Nord-Korea nå er mellom 18-24 måneder unna å miniatyrisere atomstridshoder slik at de kan festes til mellom- og langdistanseraketter.

Sørkoreansk protest mot nordkoreansk atomprøvesprengning

Sørkoreansk protest mot nordkoreansk atomprøvesprengning.

Foto: Jung Yeon-je / AFP

Det øyeblikket det skjer, er Nord-Korea med ett en umiddelbar militærtrussel for Sør-Korea og Japan med sine tilsammen 50.000 amerikanske soldater og USAs militærbaser på Guam i stillehavet – kanskje til og med Hawaii eller den amerikanske vestkysten.

Om den kommende amerikanske president Donald Trump vil akseptere en direkte atomtrussel fra Nord-Korea, er et godt spørsmål.

Samtidig finnes det ingen enkel oppskrift på å stanse atomprogrammet. Et militært angrep vil utløse en blitzkrig mot Sør-Koreas hovedstad Seoul, bare seks mil fra Nord-Koreas grense.

Kim Jong-un har overlevd fem år på toppen, også fordi han har lært å se seg over skulderen.

Det er en egenskap han vil få bruk for også i de neste fem.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt