Hopp til innhold

– Kan være nådestøtet mot asylretten i Europa

Amnesty, FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), FNs barnefond (Unicef) og Flyktninghjelpen advarer mot utfallet av forhandlingene mellom EU og Tyrkia

EUROPE-MIGRANTS/GREECE

PÅ FLUKT TIL EUROPA: – Det overordnede målet for europeiske land ser ut til å være å hindre at mennesker på flukt kommer til våre land, mener politisk rådgiver i Amnesty Norge, Beate Ekeløve-Slydal.

Foto: MICHALIS KARAGIANNIS / Reuters

– Dette kan være nådestøtet mot asylretten i Europa, sier politisk rådgiver i Amnesty Norge, Beate Ekeløve-Slydal.

– Et svik mot våre egne verdier, sier seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen.

– Svik mot egne verdier

EU og Tyrkia forhandler nå om en ordning der alle nye «irregulære migranter» i en periode skal kunne sendes tilbake fra de greske øyene til Tyrkia. I stedet skal EU-land hente syriske flyktninger direkte fra Tyrkia.

Beate Ekeløve-Slydal

Politisk rådgiver i Amnesty Norge, Beate Ekeløve-Slydal.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Amnesty International frykter at europeisk ledere er i et «kappløp mot bunnen».

– Det overordnede målet for europeiske land ser ut til å være å hindre at mennesker på flukt kommer til våre land, sier Ekeløve-Slydal til NTB.

Laster Twitter-innhold

– Kollektiv utvisning

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) advarer mot kollektiv utvisning av utlendinger, noe som er forbudt i henhold til Den europeiske menneskerettskonvensjonen.

Vincent Cochetel

UNHCRs leder i Europa, Vincent Cochetel

Foto: Anne Mone Nordahl / NRK

– En avtale som innebærer automatisk retur til tredjeland, er hverken i samsvar med europeisk eller internasjonal lov, sier UNHCRs leder i Europa, Vincent Cochetel.

Både FNs utviklingsfond (UNDP) og UNHCR frykter at flyktninger som returneres til Tyrkia, ikke vil få behandlet sine asylsøknader slik de har krav på.

Laster Twitter-innhold

– Barn må garanteres beskyttelse

FNs barnefond (Unicef) mener barn må garanteres retten til å be om internasjonal beskyttelse.

– Barn kan ikke returneres dersom det innebærer risiko for dem, inkludert tilbakeholdelse, tvangsrekruttering, menneskehandel eller utnyttelse, sier UNICEFs talskvinne Sarah Crowe.

Flyktninghjelpen mener flyktningavtalen undergraver asylinstituttet.

– En avtale som innebærer automatisk retur av flyktninger fra Hellas til Tyrkia, vil være i strid med FNs flyktningkonvensjon. Dette er trist når vi tenker på at disse konvensjonene ble skrevet nettopp med erfaringene fra Europa under andre verdenskrig friskt i minne, sier seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen.

Migrant fra Iran på øya Kos

En iransk migrant bærer sin sønn på skulderen etter å ha nådd den greske øya Kos i august 2015.

Foto: YANNIS BEHRAKIS / Reuters

– Vil forverre krisen

Tyrkia-ekspert Halil Karaveli ved Institutet för sikkerhets- och utvecklingspolitik, advarer EU mot å gi etter for Tyrkias krav, og mener en slik avtale bare vil forverre flyktningkrisen.

– Den kurdiske befolkningen kan begynne å flykte til Europa. Vi ser en økende risiko for en borgerkrigslignende tilstand i Tyrkia. Allerede i dag finnes det noen hundre tusen kurdiske internflyktninger. Ett scenario kan være at også disse vil forsøke å ta seg over Egeerhavet og videre inn i Europa, advarer Karaveli, ifølge SVT.SE.

Han viser til at krigen mot den kurdiske sivilbefolkningen er blitt forverret.

– Flere steder er lagt i ruiner og regimet har beslaglagt landets største opposisjonsavis. EUs anstrengelser for å komme Tyrkia i møte, i stedet for å stille krav, kan forverre flyktningkrisen, mener Halil Karaveli.

Laster Twitter-innhold
Donald Trump holdt den første valgkamptalen etter at Kamala Harris ble Demokratenes presidentkandidat

Trump: – Kamala, du har sparken

Bilete av Kamala Harris med neongrønfarge og skrifta "brat".

Slik frir Harris til dei unge: – Dette er verktøy som mobiliserer veljarar

Biden: – Tid for å slippe til nye og yngre stemmer

SISTE NYTT

Siste nytt