Hopp til innhold

– En reise på førsteklasse til Europa

Selv om Balkanruten skulle stenges, vil trolig bare de mest pengesterke ha råd til å ta seg inn gjennom Schengen via den Arktiske ruten for å komme til Norge over Storskog.

Asylsøkere på grensen ved Storskog

EKSKLUSIV REISE: Størrelsen på lommeboka avgjør hvilken rute flyktningene velger. Det kan få betydning for hvor mange flyktninger som kommer via den Arktiske ruten til Norge.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Ifølge NUPIs beregninger koster det rundt 5000 dollar (cirka 42.000 kroner) per person å ta seg fra Istanbul via Moskva til Norge. Til sammenligning vil en båt fra den tyrkiske kysten over til Hellas koste mellom 1000 og 2500 dollar (cirka 8500 til 21.000 kroner).

– Ruten fra Istanbul til Moskva regnes som en reise på førsteklasse til Europa. Det innebærer ikke farlige krysninger til havs, og flyktningene passerer færre grenser. Samtidig er den en av de dyreste rutene til Europa, illustrerer NUPI-forsker Morten Bøås.

– Må rykke tilbake fra start

Forsker Morten Bøås

NUPI-forsker Morten Bøås

Han tviler på om flyktninger som allerede har forsøkt å komme til Europa sjøveien, men som møter stengte grenser, vil prøve seg på ruten via Moskva. Dessuten har han liten tro på at russerne vil slippe inn flyktninger i stort antall over sine landegrenser.

Ruten fra Istanbul til Moskva regnes som en reise på førsteklasse til Europa

NUPI-forsker Morten Bøås

– Da må de på en måte rykke tilbake til start, og de har ikke nødvendigvis råd til å gjennomføre denne reisen. Denne ruten krever som regel flybilletter, innreisetillatelse til Russland og lokale kontakter, påpeker Bøås.

Laster Twitter-innhold

– Nye ruter vil dukke opp

Dersom EUs statssjefer blir enige om å stenge den såkalte Balkanruten for flyktninger, vil det trolig ha begrenset effekt

– Hvis én rute stenges, vil nye ruter dukke opp. Jo vanskeligere det blir å komme seg inn i Europa, jo større vil etterspørselen etter menneskesmuglere bli. Uansett kommer ingen ruter til å bli helt stengt. Er det en vilje så er det alltid en vei inn, sier NUPI-forskeren.

Les også: Returnert til Russland – no er Wadie (23) tilbake til Syria

storskog

FULL STANS: Ingen har kommet over grensen på Storskog siden 29. februar. Ifølge The Independent Barents Observer er det det russiske grensepolitiet som har sørget for stans i trafikken.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

– Må hardere lut til

Strømmen av flyktninger og migranter inn i Europa truer nå hele Schengen-samarbeidet og samholdet innad EU, hvor det er stor uenighet om grensekontroll og fordeling av flyktninger.

Minst én EU-diplomat bekrefter overfor nyhetsbyrået AFP at Balkanruten kan bli stengt i løpet av de nærmeste dagene.

Jo vanskeligere det blir å komme seg inn i Europa, jo større vil etterspørselen etter menneskesmuglere bli

NUPI-forsker Morten Bøås

– Man kan kanskje oppnå en reduksjon av antall mennesker som er på vandring til Europa, men skal Europa stenge grensene hermetisk må det ufattelig hardere lut til, sier Bøås.

Laster Twitter-innhold

Gamle ruter kan blusse opp

Hva som bli konsekvensene av at Balkanruten stanses, er uvisst. Men presset mot EUs yttergrenser vil neppe avta selv om EUs ledere blir enige om hvordan de skal redusere presset, og avtalen med Tyrkia lykkes.

– Det kan hende Europa opplever et nytt oppsving av flyktningrutene fra Libya til Lampedusa i Italia og fra Marokko til sørkysten av Spania. Ruten fra Istanbul til Moskva og videre nordover til Finland og Norge kan også bli mer attraktivt, sier Morten Bøås.

AKTUELT NÅ