NRK Meny
Normal

– Jeg kom hit på grunn av Mandela

JOHANNESBURG (NRK.no): Midt i blomsterhavet utenfor Nelson Mandelas hjem i Johannesburg sitter en kvinne som skylder hele livet til den sørafrikanske frihetskjemperen. Litt lenger bort står en nordmann som kjenner familien godt.

Chomba Mukuka

Chomba Mukuka kom til Sør-Afrika fra Zambia for 12 år siden for å være i nærheten av Nelson Mandela.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

I tussmørket og regnet midt i et av de bedre stilte områdene i Johannesburg danser og synger mennesker. De sørger ikke, de feirer et levd liv. Nelson Mandelas utrolige liv.

«Hvilket helt synger vi om?», roper en kvinne.

«Nelson Mandela», «Nelson Mandela» svarer folkemengden.

– Det kommer aldri en ny Mandela, sier Chomba Mukuka, hun kom fra Zambia for 12 år siden på grunn av en mann.

– Han har gjort så mye for mennesker som meg. For 12 år siden ville jeg bare være i nærheten av ham og reiste hit og fant meg arbeid ene og alene på grunn av Mandela, som i motsetning til mange andre i folkemengden har vanskelig for å holde tårene tilbake.

– Jeg klarer ikke beskrive hvordan jeg føler, jeg vil bare være her i nærheten av ham.

Artikkelen fortsetter.

Blomsterhav utenfor hjemmet til Nelson Mandela

Blomsterhav utenfor hjemmet til Nelson Mandela.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Ba med Mandela-familien

Litt lenger bort står en nordmann med hvit prestesnipp. Han har gjort noe få andre har gjort i dag.

– I ettermiddag var jeg med på en bønn sammen med Mandela-familien og nære venner, og der var jeg så heldig at jeg fikk holde en tale, sier Olav Fykse Tveit, som er leder i Kirkens Verdensråd.

Etter talen snakket han med enken, Graca Machel.

– Jeg fortalte dem at alle kriker over hele verden nå ber for dere og støtter dere. Og at vi også føler et stort tap etter Mandela, en man som har inspirert oss men også utfordret oss når det gjelder kampen for fred og frihet, sier Tveit.

Tveit skal delta i tirsdagens store minnemarkering på den gigantiske fotballstadion i Soweto som ligger bare noen få kilometer fra der Mandela bodde før han ble fengslet.

Artikkelen fortsetter.

mandela

SE VIDEO: Leder i Kirkens Verdensråd Olav Fykse Tveit har vært sammen med Mandela-familien for å be.

Enorme sikkerhetsutfordringer

Hit kommer nær 100 stats og regjeringssjef, og over 20 tidligere presidenter. Her vil Barack Obama og George W. Bush sitter side om side med Robert Mugabe.

Her vil Erna Solberg og kronprins Haakon representere Norge og Fredrik Reinfeldt og kronprinsesse Victoria fra Sverige. Og her vil ikke minst 80.000 vanlige sørafrikanere hylle sin frihetskjemper og sin helt.

Med så mange verdensledere på ett sted er sikkerhetsutfordringene enorme, men politiet sier de er godt forberedt og samarbeider tett med de utenlandske ledernes egne livvakter.

Omtrent 11.000 soldater skal hjelpe til med sikkerheten under den ukelange markeringen, som avsluttes når Mandela begraves i hjemlandsbyen Qunu søndag.

Artikkelen fortsetter.

Musikk utenfor hjemmet til Nelson Mandela

Det spilles levende musikk utenfor hjemmet til Mandela.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Bare Gud vet hva som skjer nå

Minneseremonien finner sted på samme sted hvor Nelson Mandela holdt sin første tale etter løslatelsen i 1990, og det var her minneseremoniene for Tambo ble holdt i 1993.

Nå er det Tata Madiba det skal tas farvel med, en av de største lederne verden noensinne har sett. Madiba er navnet stammen hans ga ham, Tata betyr far.

– Bare Gud vet hva som vil skje nå, han ga oss Madiba og han tok han tilbake, sier Mukuka i blomsterhavet utenfor huset der kanskje verdens største leder en gang bodde.

Folk tar bilder utenfor hjemmet til Nelson Mandela

Folk tar bilder utenfor hjemmet til Nelson Mandela.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt