Hopp til innhold

– Han ville gjort det storebroren ba ham om

Moren til de to mennene som er mistenkt for å stå bak bombingen under Boston Marathon sier hennes yngste sønn ville adlydt sin eldre bror.

Tamerlan og Dzhokhar Tsarnaev

Ifølge deres mor ville Dsjokhar Tsarnajev (t.h.) gjort alt broren Tamerlan (t.v.) ba ham om å gjøre. – Det var slik jeg oppdro dem, sier hun.

Foto: Ap

Boston Bombing

Tamerlan Tsarnajev som barn med moren Zubediat og faren Anzor. Moren forteller hun og Tamerlan vær veldig nære og snakket sammen nesten hver dag. Tamerlan skal har ringt henne under politiaksjonen som førte til at han ble drept.

Foto: HANDOUT / Reuters

Zubeidat Tsarnajeva beskriver overfor ABC News sin eldste sønn Tamerlan (26) som en person med «sterk vilje» og «en leder» som kunne påvirke mennesker.

Og ingen skal ha følt Tamerlans påvirkningskraft sterkere enn hans yngre bror Dsjokhar (19).

– De elsket hverandre. Tamerlans ord var lov for Dsjokhar, det var slik jeg oppdro dem. Det den eldre broren sier, må den yngre gjøre. Det er i samsvar med islam, sier moren.

– Vi var veldig sammensveiset. Mine gutter sto meg veldig nære, spesielt Tamerlan.

Pratet med sønnen under politiaksjonen

Moren sier hun og hennes eldste sønn pratet sammen nesten hver dag, og mens moren også bodde i USA, kom han på besøk hver helg. Sist gang de pratet sammen var under brødrenes skuddveksling med politiet – der Tamerlan ble drept og Dsjokhar kritisk skadet, men senere pågrepet i live.

Tamerlan fortalte henne hva som foregikk, og moren sier at mens hun begynte å skrike og gråte ble linjen brutt. Senere ringte hennes datter og fortalte at Tamerlan var blitt drept.

Tsarnajeva nektet å tro at hennes to sønner kunne stå bak terroraksjonen. Hun anklaget amerikanske myndigheter for å lure dem opp i en felle.

– De ville kvitte seg med Tamerlan og Dsjokhar var tilfeldigvis i nærheten fordi han kjørte han til universitetet, sa hun.

I FBIs søkelys

Tamerlan Tsarnajev var i FBIs søkelys allerede i 2011.

FBI skal den gang ha blitt tipset av Russland om at han var blitt tilhenger av radikal islam, og at han hadde planer om å forlate USA for å slutte seg til islamister, forteller en politikilde til nyhetsbyrået Reuters.

FBI fant ingen beviser for terrorvirksomhet og la saken til side, men året etter var Tamerlan Tsarnajev i Russland i seks måneder. Der skal han ha bodd hos faren i Dagestan.

Artikkelen fortsetter under

Tamerlan Tsarnajev (t.v.)

Tamerlan Tsarnajev (t.v.) fotografert 17. februar 2010 da han fikk trofeet for seieren i amatørbokse-turneringen New England Golden Gloves Championship av Dr. Joseph Downes. Tsarnajev ga senere opp boksingen på grunn av at han stadig ble mer religiøs.

Foto: Julia Malakie/The Sun of Lowell / Reuters

Moren forteller at Tamerlan var og besøkte familie og dro med faren til naborepublikken Tsjetsjenia. Også der for å besøke slektninger. Hun benekter at han møtte militanter eller ekstremister under besøket.

Tamerlan skal ha blitt mer religiøs de siste årene, delvis på oppfordring fra moren, som var bekymret for sønnens drikking, røyking og damejakt. Hun sier han begynte å lese mer om islam på internett, og moren ba ham også om å slutte med boksing fordi islam forbyr å slå noen i ansiktet.

Mindre religiøs

Dsjokhar var til gjengjeld mindre religiøs, og hadde rykte på seg for å feste og ta dop, skriver ABC.

Moren sier de hadde store forventninger til ham fordi han var en flink student som hadde fått stipend. Hun sier han hadde et stort hjerte og forteller at han og broren begynte å gråte da deres katt ble syk.

Dsjokhar Tsarnajev

Dsjokhar Tsarnajev under pågripelsen. Ifølge Bostons politimester Ed Davis ble han skutt i munnen, og kulen gikk deretter ut gjennom bakhodet hans. Han hadde også en skuddskade i den ene foten.

Foto: Robert Ray / AP

19-åringen ble pågrepet natt til lørdag norsk tid i en båt i et nabolag i Watertown like utenfor Boston. Da hadde han vært på rømmen i 22 timer.

Ifølge Bostons politimester Ed Davis ble han skutt i munnen, og kulen gikk deretter ut gjennom bakhodet hans. Han har også en skuddskade i den ene foten.
Der er ikke kjent om 19-åringen ble skutt av politiet under pågripelsen, eller om skadene var selvpåførte. Etterforskerne og lokale myndigheter fryktet lenge at han skulle dø.

Mandag kom meldingen om at han har våknet i sykesengen, men skuddskader i halsen gjør at han må puste gjennom et rør.

Dette gjør det vanskelig for politiet og avhøre ham, men han skal ha begynt å svare skriftlig på politiets spørsmål, ifølge amerikanske medier.

Tsarnajev ble mens han lå i sykesengen mandag siktet for bruk av masseødeleggelsesvåpen og for ødeleggelse av eiendom med eksplosiver som resulterte i døden. Han risikerer nå dødsstraff.

– Alle skadde kommer til å overleve

Tre mennesker ble drept og mer enn 180 skadet da to bomber gikk av under Boston Marathon forrige mandag.

Ifølge leger ser det mandag ut til at alle de skadde kommer til å overleve.

– Alt jeg føler er glede, sier George Velmahos, en av sjefskirurgene ved Massachusetts General Hospital, og refererte til de 31 pasientene sykehuset mottok med skader som følge av bombene som gikk av.

– Alle som kom inn i live forble i live.

Mandag var 51 personer fremdeles på sykehus som følge av terrorangrepet i Boston. For tre av disse er tilstanden kritisk og for minst fem er den alvorlig.

SISTE NYTT

Siste nytt