Hopp til innhold

Mener drept Boston-mann ville halshogge politimenn

Den 26-årige sikkerhetsvakten som tirsdag ble drept av politiet i Boston, planla å halshogge politibetjenter, mener påtalemyndigheten.

Politifolk ute i en gate under etterforskning av terrorplaner

Politifolk fotografert under etterforskning etter at Usaamah Rahim ble drept etter å ha truet av politiet og FBI-folk med kniv utenfor et apotek.

Foto: BRIAN SNYDER / Reuters

Rettspapirene sier at Usaamah Rahim kjøpte tre militærkniver og en knivsliper før han bestemte seg for å gå etter «gutter i blått» fordi de var det enkleste målet.

Tirsdag ble 26-åringen drept utenfor et apotek i Boston. Politiet hevder at han nektet å slippe kniven sin og truet fem tjenestemenn fra politiet og FBI, som skjøt mannen i selvforsvar.

FBI har bekreftet at de hadde overvåket Rahim i en periode og mistenkt ham for terror, men gikk ikke nærmere inn på bakgrunnen for mistanken.

– Han var under mistanke for terrorrelatert virksomhet. Vi mener at han var en trussel, sa William Evans, politikommissær i Boston under en presseorientering.


Planla med kompiser

Onsdag måtte Danny Wright, en 25-åring som regnes som en kompanjong av Rahim, møte i retten. Han er siktet for sammensvergelse og forsøk på å forhindre en etterforskning.

Wright var angivelig fullstendig informert om Rahims planer, og han skal ha oppfordret ham til å slette telefon- og PC-data og ødelegge telefonen sin for å unngå at det havnet i politiets hender.

Ifølge rettsdokumentene hadde Rahim, som bodde i Boston, planlagt angrepene i litt over en uke før han ble skutt og drept av politiet.

Etter å ha bestilt de tre knivene, skal han ha diskutert planene sine med den Wright og en tredje person på en strand i Rhode Island sist søndag.

Pamela Geller på Muhammad Art Exhibit og Contest

Ifølge amerikanske medier planla Rahim å drepe den islamkritiske bloggeren Pamela Geller. Her fotografert under den mye omtalte utstillingen av Muhammed-karikaturer i Texas i forrige måned som hun arrangerte.

Foto: MIKE STONE / Reuters

– Ville drepe tilfeldige politimenn

Wright risikerer fem års fengsel og en bot på inntil 2 millioner kroner for sin kjennskap til planene. Han har angivelig fortalt FBI at den første planen var å halshogge et ikke navngitt offer i en annen stat, men Rahim ringte ham klokken 5 tirsdag morgen, to timer før han ble drept, og forklarte at han hadde ombestemt seg.

Planen var i stedet å drepe tilfeldige politimenn i Massachusetts, ifølge påtalemyndigheten enten tirsdag eller onsdag.

Amerikanske medier skriver at Rahim var blitt radikalisert av ekstremister i Syria, men politiet har ikke villet kommentere dette. Rettsdokumentene omtaler heller ikke når og hvor den avdøde mannen kan ha blitt påvirket av ekstreme, islamistiske tanker.

Kilder sier til CNN at personen han først planla å drepe, var den islamkritiske bloggeren Pamela Geller.

Hun var arrangør av den mye omtalte utstillingen av Muhammed-karikaturer i Texas i forrige måned, der to angripere med koblinger til terrorgruppen Islamsk Stat (IS) ble skutt og drept av politiet.

LES MER: En av angriperne i Texas er identifisert

LES MER: Angrep karikaturutstilling i Garland, Texas

Everett, Massachusetts

SISTE NYTT

Siste nytt