– Bruker IS som påskudd for å bombe PKK

Tyrkia har støtte fra NATO til å bombe Den islamske staten i Syria. Men størst er iveren for å bombe den kurdiske PKK geriljaen, noe som får kritikere til å hevde at kampanjen mot IS bare er et påskudd.

Et tyrkisk F-16-fly tar av fra flybasen Incirlik i Adana sør i Tyrkia mandag.

Et tyrkisk F-16-fly tar av fra flybasen Incirlik i Adana sør i Tyrkia mandag. Men hva skal den bombe?

Foto: MURAD SEZER / Reuters

TURKEY-GOVERNMENT-POLITICS

Jubel i den tyrkiske nasjonalforsamlingen.

Foto: ADEM ALTAN / Afp

I natt var det en uke siden Tyrkia startet sine luftangrep mot nabolandene, både mot den islamske staten IS i Syria og mot den kurdiske PKK-geriljaen i Irak.

I løpet av uka har Tyrkia fått varm støtte fra NATO. I løpet av uka har også angrepene mot IS blitt færre, mens bombingen av kurdiske mål har fortsatt. Spørsmålet nå er om NATO-landet Tyrkia bruker den internasjonale kampen mot IS som et påskudd for å ta et oppgjør med kurdiske opprørere.

Jubel i Tyrkia

I nasjonalforsamliungen i Ankara blir statsminister Ahmet Davutoglu møtt med jubel og applaus når han går på talerstolen for å redegjøre for luftangrepene mot PKK i Nord-Irak

– Med en bølge av angrep har vi rammet alle basene og våpenlagrene deres. Oppdrag utført, sier statsministeren fra det regjerende AK-partiet.

– Dobbeltspill

Demirtas

Lederen for det prokurdiske partiet HDP, Selahattin Demirtas, sier at partiet ikke har gjort noe annet galt enn å få 13 prosents oppslutning ved valget.

Foto: ADEM ALTAN / Afp/NTB Scanpix

Men en av tyrkias ledende kurdiske politikere, Selahattin Demirtas, mener krigen mot IS nå bare brukes som et skalkeskjul av president Erodgan for å stanse kurdernes framvekst, både på den militære slagmarken i Irak og Syria, og politisk i Tyrkia.

– Tyrkia har for syns skyld gjennomført et par angrep fra lufta mot IS, men uten å forårsake særlig skade. Jeg skulle ønske Tyrkia istedet kunne gi støtte til alle som nå kjemper mot den islamske staten, sier lederen i det demokratiske folkepartiet HDP, sier Selahattin Demirtas i et intervju med Reuters.

Hans parti, HDP, er kurdiskdominert og slo igjennom for fullt ved valget tidligere i sommer. Partiet hans blokkerer nå et rent flertall for regjeringspartiet.

– Bryr seg ikke om fred

– Erdogan bryr seg ikke om fred. Hans mål er å la vårt parti betale en høy pris for PKKs våpen, sier Demirtas til Reuters.

Opposisjonslederens påstand er at Erdogan nå setter konflikten med kurderne på spissen for å stå bedre rustet i tilfelle det blir nyvalg i Tyrkia i høst. I tillegg har Tyrkia lenge sett med bekymring på at kurderne både i Nord-Irak og i nordøst-Syria har fått mer og mer selvstyre

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt