Tyrkia avblåser fredsprosessen med PKK

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan kunngjorde tirsdag at tyrkiske myndigheter avbryter fredsprosessen med kurderne.

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan ba også om rettslig forfølgelse av kurdiske partiledere som angivelig har kontakt med PKK.

Foto: Ap/NTB Scanpix

– Det er ikke mulig å videreføre en prosess med militante kurdere som undergraver nasjonal enhet og integritet. Forrædere som setter folkets tålmodighet på prøve, skal få som de fortjener.

Det uttalte Erdogan tirsdag på en pressekonferanse på flyplassen i Ankara, melder den tyrkiske avisen Zaman.

Terrorangrepet i Suruc forrige uke førte til at Tyrkia sluttet seg til koalisjonen mot IS og iverksatte bombing av IS. Tyrkia gikk også til aksjon med bombetokt i Irak og razziaer i tyrkiske byer mot det militante – og forbudte – kurdiske arbeiderpartiet PKK.

– Kampen fortsetter med full styrke

Tyrkias bombing av PKK-mål skapte bekymring for de videre fredssamtalene mellom kurderne og Ankara. Men tirsdag ble det kunngjort at Tyrkia nå avbryter fredsprosessen med kurderne. Det skjer samtidig som Nato sitter i krisemøte etter at Tyrkia ba om hjelp til å takle den spente situasjonen.

Fredsprosessen ble innledet i 2012, da det ble oppnådd en slags forståelse med den fengslede PKK-lederen Abdullah Öcalan. Siden 2013 har situasjonen vært forholdsvis rolig. Tirsdag forsikret Erdogan om at kampen mot terrorisme skal fortsette med full styrke.

– Vi kommer ikke til å ta noen skritt tilbake i kampen mot terrorisme, dette er en prosess, og den vil fortsette med samme besluttsomhet, sa Erdogan før han satte seg på et fly til Kina.

Demirtas

Lederen for det prokurdiske partiet HDP, Selahattin Demirtas, sier at partiet ikke har gjort noe annet galt enn å få 13 prosents oppslutning ved valget.

Foto: ADEM ALTAN / Afp/NTB Scanpix

– Rettslig forfølgelse

Erdogan sier han forventer at forsvarsalliansen kommer til å kunngjøre at den står klar til å ta de nødvendige skritt. Presidenten utdyper ikke hva han håper disse skrittene skal gå ut på.

Den tyrkiske presidenten la til at han tror sikkerhetssonen som USA og Tyrkia skal ha blitt enige om å opprette i Nord-Syria, vil bane vei for at 1,7 millioner syriske flyktninger som er i Tyrkia, kan vende hjem.

Erdogan ba også om rettslig forfølgelse av partiledere som angivelig har kontakt med PKK. Han ba også om at folkevalgte skulle miste sin immunitet dersom en slik kontakt ble dokumentert.

Avviser påstander

Lederen for det prokurdiske partiet HDP sier at partiet ikke har gjort noe annet galt enn å få 13 prosents oppslutning ved valget. Partiet reagerer sterkt på uttalelser fra Erdogan om at HDP har forbindelse med «terrorgrupper».

Vi har ikke gjort noen utilgivelige forbrytelser. Det eneste vi har gjort, er å få 13 prosent i valget, sier HDP-leder Selahattin Demirtas.

Han drøftet tirsdag den spente situasjonen med sin gruppe i nasjonalforsamlingen.

SISTE NYTT

Siste nytt

Unge russiske artister støtter Navalnyj: – Vi må slutte å finne oss i dette

Unge russiske skuespillere og musikere blir utsatt for kraftig kritikk i statlige medier. Det skjer etter at de har støttet opposisjonspolitiker Aleksej Navalnyj i sosiale medier.