Hopp til innhold

– Brexit øker risikoen for krise i Europa

Faren for at flere land trekker seg fra Europa-samarbeidet har økt med Brexit og trekker et av eurolandene seg ut, er krisen et faktum, mener valutaanalytiker.

Demonstranter utenfor det britiske parlamentet

BRÅK: Demonstranter protesterer mot å kaste Labour-leder Jeremy Corbyn utenfor det britiske parlamentet. Men krise i britisk politikk, kan bety krise i Europeisk økonomi, mener eksperter.

Foto: NIKLAS HALLE'N / Afp

Ole Håkon Eek-Nielsen

Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets.

Foto: Nordea Markets
Sjeføkonom i Eika-gruppen Jan Ludvig Andreassen

Sjeføkonom i Eika-gruppen Jan Ludvig Andreassen.

Foto: Eika-gruppen

– Brexit har økt sannsynligheten noe for et krisescenario i Europa, som kan få mye større og dramatiske konsekvenser, sier valutaanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets og utdyper:

– Det utgjør en større fare for økonomien dersom et euroland trekker seg ut av EU. Risikoen for at flere land vil forlate EU-samarbeidet har økt med Brexit. Både Frankrike og Nederland har vært nevnt som eksempler på land som kan finne på å trekke seg.

At Storbritannia har sin egen valuta, pundet, kan dermed ha vært redningen for økonomien i Europa, skal vi tro Eek-Nielsen.

Ingen plan

Eek-Nielsen peker på at man ikke har en klar plan på hva man skal gjøre dersom et land går ut av eurosonen.

– Da dukker det opp mange spørsmål: Hvordan skal statsgjelden til disse landene se ut. Blir Frankrikes statsgjeld i franc? Skal bankene ha gjeld i euro?

– Hvordan man takler det, vil igjen sette presedens for hvordan man vil takle at de svakere landene som Hellas, Spania eller Portugal eventuelt melder seg ut av eurosamarbeidet, sier han.

Før helgen ble det klart at flertallet av de britiske stemmegiverne ønsket å forlate EU. Mandag raser britiske bankaksjer nedover, og samtidig er pundet svakere enn på 31 år.

– En klam hånd rundt Euroen

Brexit er en smell for britisk økonomi, og kan gi noe svakere vekst i Europa. Samtidig må vi vente svingninger i aksjemarkedene i noen måneder fremover, mener Eek-Nielsen.

– Men på lang sikt vil det ligge en klam hånd rundt Euroen og eurosamarbeidet. Det ligger en usikkerhet i om eurosamarbeidet er så solid som man hadde håpet.

– Ethvert forsøk på å lage et positivt scenario for Europa, vil bli møtt med skepsis av typen: Det er mulig at Euroen ikke er her om ti år. Den formen for usikkerhet vil prege Euroen, spesielt opp mot dollaren, sier valutaanalytikeren.

Men for norsk økonomi derimot, mener valutaanalytikeren at det ser lysere ut:

– Oljeprisen er litt høyere, arbeidsledigheten litt lavere og veksten kan bli noe høyere. Brexit er også negativt for Norge, men vi kommer bedre ut av det enn resten av Europa, sier Eek-Nielsen.

– Intet oppsving i 2017

Sjeføkonom i Eika-gruppen Jan Ludvig Andreassen sier at Brexit vil skape uro i europeisk økonomi i lang tid fremover.

– Generelt blir det lavere vekst og høyere arbeidsledighet, sier han.

Han mener at dette også vil ramme Norge:

– Vi får ikke det oppsvinget norske myndigheter hadde håpet på i 2017. Vi hadde håpet på et bedre år enn i år, men det håpet må vi bare gi opp.

Brexit-supporter

VINNER: Britene som stemte for Brexit fikk flertall, men planen fremover er usikker.

Foto: NEIL HALL / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt