Dyp splittelse i Labour – ti skyggeministre har trukket seg

Nærmere halvparten av medlemmene i Labours skyggeregjering kan komme til å trekke seg fra sine verv for å tvinge partileder Jeremy Corbyn til å gå av, etter det BBC erfarer.

Demonstranter holder opp plakater utenfor det britiske parlamentet

UROLIG BÅDE PÅ INNSIDEN OG UTSIDEN AV PARLAMENTET: Demonstranter sier sin mening utenfor det britiske parlamentet i London på søndag. Samtidig kastes landets opposisjonsparti Labour ut i kaos. To dager etter at statsminister David Cameron trakk seg PGA brexit avgjørelsen, opplever Labour leder Jeremy Corbyn at hans skyggeministre ber om at han også trekker seg.

Foto: NIKLAS HALLE'N / Afp

Det er omfattende uro i Labour og press mot partileder Jeremy Corbyn i etterkant av den britiske EU-avstemningen. Lørdag kveld sparket Corbyn sin skyggeutenriksminister Hilary Benn. Benn oppmuntret partikollegaer til å gå av dersom Corbyn ikke ville trekke seg. Corbyn svarte med å avskjedige Benn.

Men søndag morgen ble det klart at nærmere halvparten av medlemmene i Corbyns skyggeregjering nå kan komme til å følge Benns oppfordring og trekke seg, erfarer BBC.

Jeremy Corbyn

VIL IKKE TREKKE SEG: Labour leder Jeremy Corbyn hadde ikke lyst til å snakke med pressen i dag da han forlot sitt hjem. Det er ventet at bråket i Labour vil dominere partiets gruppemøte i Parlamentet på mandag.

Foto: PETER NICHOLLS / Reuters

Uegnet til å styre

Søndag formiddag bekreftet skyggehelseminister Heidi Alexander at hun er blant dem som nå har fått nok. I sitt avskjedsbrev til Corbyn gikk hun langt i å kalle ham udugelig.

Heidi Alexander

FIKK NOK: Skyggehelseminister Heidi Alexander mener Labour leder Jeremy Corbyn er udugelig, derfor trakk hun seg fra jobben sin.

Foto: Gareth Fuller / Ap

– Jeg mener du ikke har evne nok til å forme svarene som vårt land krever, og jeg mener at hvis vi skal være i stand til å danne Labour-regjering, er det strengt nødvendig med et lederskifte, skriver hun.

– Storbritannia trenger en effektiv opposisjon på et tidspunkt der landet står overfor hittil uante utfordringer, skriver hun videre.

Andre skyggestatsråder som nå vil ut av Corbyns team, er Ian Murray, Gloria De Piero, Kerry McCarthy, Lucy Powell, Lilian Greenwood og Seema Malhotra, ifølge BBC.

Også Alastair Campbell, en av tidligere statsminister Tony Blairs sentrale rådgivere, ba søndag Corbyn om å trekke seg.

Karl Turner er den siste i rekka av 10 medlemmer fra skyggeregjeringa som sier fra seg sitt verv. I et brev publisert på Twitter forklarer han hvorfor:

Laster Twitter-innhold

Dyp splittelse

Dyp splittelse har kommet til overflaten i Labour etter at britene stemte for å melde seg ut av EU. Corbyn stilte seg på bli-siden i debatten, sammen med statsminister og Tory-leder David Cameron. Flere har beskyldt Corbyn for å ha vært altfor passiv og at han ved å ikke ta et klarere og tydeligere standpunkt for fortsatt medlemskap, bidro til at brexit-siden vant.

Cameron har allerede kunngjort at han trekker seg, og lørdag leverte to av Labours parlamentsmedlemmer inn mistillitsforslag mot Corbyn. Siden har flere fulgt på.

Corbyn har avfeid mistillitsforslaget og sier han vil fortsette.

Over 180 000 personer har signert en online underskriftskampanje for å støtte Corbyn som ble valgt sist september i et valgskred.

Cameron til Brussel

Mens Labour politikerne krangler skal statsminister David Cameron delta på et EU-toppmøte i Brussel på tirsdag. Det er ikke ventet at Cameron iverksetter mekanismen som formelt innebærer en utmeldelse av EU.

Før den omstendelige og omfattende utmeldelsesprosessen kan begynne, må den britiske regjeringen be om at artikkel 50 i Lisboa-traktaten iverksettes.

Men EU-kilder sier at dette etter alt å dømme ikke vil skje under toppmøtet.

SISTE NYTT

Siste nytt