Hopp til innhold

Britiske bankaksjer kollapser

Britiske bankaksjer dundrer nedover, etter å ha falt kraftig fredag. Royal Bank of Scotland, som har mer enn 90.000 ansatte, har falt 30 prosent i verdi på to dager

Royal Bank of Scotland

Royal Bank of Scotland har røtter tilbake til tidlig 1700-tall. Banken ristes nå i sine grunnvoller.

Foto: Stefan Wermuth / Scanpix/Reuters

Britiske bankaksjer får kraftig juling på London Stock Exchange mandag, og finansselskapene er kraftig overrepresentert på listen over selskapene som faller mest i verdi.

Storbanker som Royal Bank of Scotland og Barclays har falt henholdsvis 15 prosent og 17 prosent mandag.

Mandagens fall kommer på toppen av kraftig kursfall fredag, etter at det overraskende resultatet av den britiske folkeavstemningen ble kjent.

Royal Bank of Scotland har grovt regnet falt 160 milliarder kroner i markedsverdi etter at aksjekursen i skrivende stund har falt anslagsvis 40 prosent på to dager.

Kursen er den laveste siden finanskrisen i 2009, skriver Telegraph.

Storbritannias finansminister George Osborne

Den britiske finansministeren George Osborne prøvde mandag så godt han kunne å roe markedene. Bank of England står klare med 250 milliarder pund til å stille opp for egne banker dersom det trengs, i både pund og utenlandsk valuta.

Foto: LEON NEAL / Afp

På grunn av kraftige kursfall var handelen i praksis utilgjengelig i handelssystemene i fem minutter før den ble gjenopptatt, skriver avisen The Independent.

Britiske tiårs statsrenter på historisk bunn

Samtidig faller lange statsrenter til historiens laveste nivå, og pundet fortsetter å falle.

Renten på britiske tiårs statsobligasjoner falt mandag for første gang i historien under 1 prosent.

Renten på britiske statspapirer med ti års løpetid falt til 0,965 prosent, ifølge Marketwatch.

– En så langsiktig rente kan ses på som et mål for utsiktene til vekst i økonomien. Fallet taler for at man ser på vekstutsiktene for Storbritannia som forverret etter folkeavstemningen, sier Gaute Langeland, sjefanalytiker i Nordea til NRK.

Den britiske finansministeren George Osborne prøvde tilsynelatende forgjeves å roe markedene mandag morgen.

– Jeg fokuserer på oppgaven som ligger foran oss. Storbritannias økonomi er sterk, og vi kan håndtere alt som måtte komme, sa Osborne.

Boris Johnson

- Alt er stabilt, sier Brexit-general Boris Johnson, mens pundet stuper til laveste nivå på 30 år, britiske statsrenter når rekordlave nivåer, og verdien av britiske bankaksjer fordufter.

Foto: JUSTIN TALLIS / Afp

Likevel faller kursene videre, etter det kraftige fallet på fredag.

Brexit-general: – Pensjonene er trygge, alt er stabilt

I sitt første intervju siden Brexit sa Boris Johnson mandag at det ikke blir noe av spådommene om dommedag som følge av en Brexit.

– Det blir ikke noe krisebudsjett, folks pensjoner er sikre, pundet er stabilt og markedene er stabile, sa Johnson, tilsynelatende i et forsøk på å berolige urolige briter.

Johnsen kom med sin uttalelse kort tid etter at finansminister George Osborne forsikret om at den britiske økonomien var sterk. Han sa at myndighetene om nødvendig sto klare med den økonomiske verktøykassa .

SISTE NYTT

Siste nytt