For første gang siden Storbritannia på torsdag stemte for å melde seg ut av EU, snakket i dag finansministeren om de økonomiske utfordringen fremover.
– Jeg sa vi måtte fikse taket slik at vi har forberedt på hva fremtiden ville bringe, og takk og lov for at vi gjorde det, sa finansminister i Storbritannia George Osborne til pressen.
Før uttalelsen falt pundet enda mer, ned med 2,6 prosent mot dollaren på 1,34
Osborne som har vært en tydelig motstander av at Storbritannia skulle trekke seg ut av EU, brukte i dag mesteparten av pressekonferansen til å berolige markedet.
Storbritannia klar
Han mente Storbritannia er klar til å møte fremtiden fra en sterk posisjon. Han ønsket å berolige det britiske folk og det globale markedet etter avstemmingen.
– Nå må vi alle akseptere resultatet og levere på de instruksene. Jeg vil gjøre alt jeg kan for at det skal fungere for Storbritannia, sa Osborne.
Men samtidig påpekte han at det allerede er klart at noen bedrifter holder igjen både investeringer og ansettelser etter avstemningen.
– Det må det gjøres noe med, fordi det hemmer økonomien, sier han.
Økonomimedarbeider i NRK, Sindre Heyerdal forklarer hva som skjer i finansmarkedet nå.
Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen sier til E24 at han ser for seg at pundet vil fortsette fallet fremover, og mener det er sannsynlig at vi nok en gang får se at pundet blir verdt mellom 7 og 8 norske kroner.
Stockholmbørsen stuper
Mens Osborne talte ble det klart at børsen i Stockholm stupte med 6 prosent ved åpning som følge av den britiske brexit-avstemningen torsdag.
Nedgangen er den første reaksjonen i Stockholm på britenes EU-beslutning siden den svenske børsen var stengt fredag på grunn av midtsommerfeiringen.
Også Oslobørsen fortsetter nedturen etter britenes brexit før helgen. Den første timen etter børsstart mandag falt hovedindeksen med 0,8 prosent til 587,4 poeng.
Børser ellers i verden raste nedover da resultatet av avstemningen ble kjent fredag, og de fleste fortsatte å falle mandag.
Også på London-børsen og i Helsingfors var det nedgang mandag. I Helsingfors var det et fall på 6 prosent, og i London på 0.8 prosent
STERKE REAKSJONER I MARKEDET: På børsen i Tokyo så det lysere ut i dag, mens markedet for øvrig fortsatt er preget av britenes brexit-avgjørelse
Foto: ISSEI KATO / ReutersLysere i Tokyo
I Tokyo derimot ser det i dag lysere ut. Aksjene på børsen i Tokyo begynte å hente seg inn mandag formiddag, etter å ha falt kraftig som følge av folkeavstemningen i Storbritannia.
Nikkei 225-indeksen, som falt nesten 8 prosent i løpet av fredagen, steg til 2,3 etter løfter fra sentralbanker rundt om i verden om støttekjøp.
Men i Hongkong var Hang Seng-indeksen ned 0,5 prosent, og det var også nedgang i Seoul, Taipei og andre asiatiske børser. I Singapore var det oppgang.
Oljeprisen sank også videre, men ikke dramatisk. Amerikansk lettolje var ned 0,55 prosent, mens nordsjøolje falt 0,15 prosent til 48,26 dollar.
Lavest på 30 år
Fredag nådde pundet sin laveste verdi mot amerikansk dollar på 31 år – 1,3229 dollar. Valutaen hentet seg inn og ble omsatt for 1,3670 dollar i New York fredag ettermiddag, men falt til 1,3368 dollar mandag formiddag.
En rekke andre valutaer rundt om i verden fortsatte også å falle, blant dem Sør-Koreas won, Kinas yuan og australske dollar.
Også på Kinas børser pekte pilene oppover mandag formiddag. Shanghai Composite-indeksen la på seg 0,9 prosent og Shenzhen Composite-indeksen 1,5 prosent. Samtidig falt Hang Seng-indeksen i Hongkong 0,7 prosent.