Hopp til innhold

Norsk-somalisk mann terrormistenkt i Kenya

En norsk-somalisk mann er arrestert i Kenya i forbindelse med to blodige massakrer utført av terrorgruppa al-Shabaab i fjor, skriver lokale medier.

Norsk-somalisk mann terrormistenkt i Kenya

I retten mandag: På bildet er seks av mennene som ble fremstilt for retten i Nairobi mandag denne uka. Mannen til høyre er norsk statsborger, ifølge lokale medier.

Den første massakren skjedde utenfor byen Mandera nord-øst i Kenya i november, da terrorister fra al-Shabaab stormet en buss, og henrettet de som ikke kunne sitere vers fra koranen.

To uker senere angrep al-Shabaab et steinbrudd i nærheten og drepte 36 arbeidere, som ble overrasket av terroristene mens de sov.

Terrorangrep mot buss i Mandera i Kenya

28 busspassasjerer drept: Terrorister fra al-Shabaab sorterte passasjerene ombord på denne bussen og drepte de som ikke kunne gjengi et vers i Koranen.

Foto: Stringer / Afp

31. januar i år ble en norsk-somalisk mann arrestert i Kenya i forbindelse med de to brutale terrorangrepene, skriver lokale medier. Han ble fremstilt for en domstol i Nairobi mandag denne uka.

Mannen skal være i 40-årene, og hans familie bekrefter overfor NRK at norsk-somalieren sitter varetekstfengslet i Nairobi.

Det er ikke klart hvilken rolle kenyansk politi mener at nordmannen skal ha hatt i forbindelsen med terroren.

Ifølge lokale medier er mannen norsk statsborger.

Uklart hva mannen er mistenkt for

Mannen var en av seks personer som ble fremstilt for retten på mandag, sammen med en annen mann politiet mistenker er hjernen bak de to massakrene.

Sikkerhetsoppbudet skal ha vært stor da mennene ble fraktet til rettssalen.

I retten ba politiet om tid til å etterforske videre, og det ble bestemt at norsk-somalieren blir holdt varetektsfengslet frem til mandag. Da skal han fremstilles for retten igjen, ifølge lokale medier.

Ifølge al-Shabaab var massakrene et svar på at Kenya bidrar militært i Somalia.

UD og PST kan ikke kommentere

Den norsk-somaliske mannen skal ha innvandret til Norge fra Somalia tidlig på 80-tallet. Han skal ha bodd på Østlandet i mange år.

NRK har vært i kontakt med Utenriksdepartementet, men de kunne ikke kommentere saken.

Det kunne heller ikke Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

AKTUELT NÅ