NRK Meny
Normal

– Beviset var bakepulver

Broren til den 26 år gamle irakeren som er mistenkt for terrorplaner i København hevder det var bakepulver som førte til at familiens boligblokk ble evakuert onsdag kveld.

Beboere i Hedelyparken evakuert

Beboere i en boligblokk i Greve ble evakuert fra hjemmene sine fordi det danske sikkerhetspolitiet hadde funnet en mistenkelig gjenstand i leiligheten til den terrormistenkte 26-åringen.

Foto: Martin Sylvest Andersen / SCANPIX

Dansk politi i Greve i Danmark

Bombeeksperter var på stedet for å analysere gjenstanden funnet i leiligheten.

Foto: Martin Sylvest

– Det handler om falske beviser, sier broren til den terrormistenkte 26-åringen fra Greve til den danske avisen Politiken torsdag.

Onsdag kveld evakuerte politiet to trappeoppganger i boligblokken der den terrormistenkte irakeren fra Greve bor sammen med sin familie.

Beboerne ble sendt ut av hjemmene sine, politiets spesialstyrker var på stedet og en bombeekspert ble tilkalt. Det danske politiets sikkerhetstjeneste (PET) bekreftet av eiendommen ble evakuert fordi de hadde funnet noe «mistenkelig» da de ransaket leiligheten etter arrestasjonen.

Ble brukt til matlaging

Ifølge den 24 år gamle lillebroren var den mistenkelige gjenstanden langt fra livsfarlige bombeingredienser.

– Gjenstanden var noe min mor bruker til matlaging. De bruker det til å si at muslimer er terrorister. Og det er for galt. Vi er normale mennesker, vi er ikke terrorister, sier han til Politiken.

Den unge mannen uttaler seg til avisen etter å ha vært til stede under rettsmøtet mot de tre andre mennene som er mistenkt for å ha planlagt en terroraksjon mot den danske avisen Jyllands-Postens lokaler i København.

Den 26 år gamle irakeren ble arrestert av dansk politi onsdag, men ble i motsetning til de tre andre løslatt torsdag. Ifølge Jyllands-posten har politiet bestemt seg for å opprettholde siktelsen mot ham.

En person er også pågrepet i Sverige, mistenkt for å ha bidratt til planene.

Kjente hverandre fra Sverige

Broren til den mistenkte irakeren er svært opprørt over anklagene mot broren.

– Jeg vet at han er uskyldig, hevder han.

Til Jyllands-Posten forteller han at broren kjenner de andre mistenkte gjennom venner i Sverige.

– Min bror var i Stockholm for å fri til en jente. Her møtte han dem, og han hjalp dem i ettertid med å finne en leilighet i Danmark, sier broren.

Han sier at siden den gang har ikke broren hatt noe å gjøre med de andre mennene, men han tror ikke at noen av dem har planlagt en terroraksjon.

– Broren min hadde ikke mistanke om at de ville begå terrorhandlinger, og det mener han fremdeles ikke at de vil, sier lillebroren til Jyllands-Posten.

De tre mennene skal ha bodd i en leilighet eid av en venn av broren.

Fire anholdt for terrorplaner

Denne boligblokken i Greve ble evakuert etter at politiet hadde funnet en mistenkelig gjenstand. Ifølge broren til den mistenkte var gjenstanden bakepulver.

Foto: Michael Bothager / SCANPIX
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt