Planla å drepe så mange som mulig i avishus midt i København

Dansk politi har pågrepet fire personer, mistenkt for å ha planlagt en terroraksjon mot Jyllands-Postens lokaler i København. En person er også pågrepet i Sverige.

Politikens hus, København

Avishuset som var utpekt som mål av de mistenkte terrorplanleggerne ligger like ved samlingspunktet Rådhusplassen midt i København.

Foto: Henrik Reinholdson

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) i Danmark var mennene i ferd med å forberede et terrorangrep mot den danske avisen Jyllands-Postens redaksjonslokaler på Rådhusplassen i København.

Avisene Politiken og Extrabladet holder til i samme bygning.

PET regner med at angrepet skulle finne sted en av de nærmeste dagene og har blant annet funnet en maskinpistol med lyddemper og skarp ammunisjon under en husransakelse, skriver Politikens nettutgave.

– Ville drepe så mange som mulig

Jakob Scharf, PET-sjef

PET-sjef Jakob Scharf forteller i en pressemelding at de arresterte planla å drepe så mange som mulig i avishuset. Politiet skal holde en pressekonferanse kl 17, her sees sjefen på en tidligere pressekonferanse.

Foto: JENS PANDURO / AP

Politiet i Danmark er klare på at terrorplanene var alvorlige og at de arresterte hadde koblinger til terrornettverk.

– Vi har lyktes med å avverge et nært forestående terrorangrep. Flere av de mistenkte må betegnes som militante islamister med forbindelser til internasjonale terrornettverk, sier sjefen for det danske etterretningspolitiet Jakob Scharf i en pressemelding.

Politiet mener også at angrepet kunne ført til tap av mange menneskeliv hvis planleggerne hadde lyktes med de de hadde satt seg fore.

– Vår oppfatning er at de ville prøve å komme seg inn i JP/Politikens hus i København med mål om å drepe så mange som mulig av de som var til stede, sier PET-sjefen.

Politiet i Danmark og Sverige holder en felles pressekonferanse i København kl 17. Møtet kan du følge direkte her på nrk.no.

Kom fra Sverige i natt

De fire som er pågrepet i Danmark, er i alderen 26 til 44 år. De ble pågrepet i to leiligheter, den ene i Herlev og den andre i Greve.

Tre av de pågrepne, en 44 år gammel tunisisk statsborger, en 29 år gammel svensk statsborger født i Libanon og en 30 år gammel svensk statsborger, er bosatt i Sverige.

Ifølge Extrabladet kom de til Danmark i en leid bil natt til i dag.

Mennene skal ha reist fra Stockholms-området der bilen var leid. De ble så stoppet og arrestert av det danske etterretningspolitiet i Herlev. Bilen ble beslaglagt og tauet vekk for tekniske undersøkelser.

Den fjerde, en 26 år gammel irakisk asylsøker, er bosatt i Danmark.

PET har samarbeidet tett med det svenske sikkerhetspolitiet SAPO
i saken, og en 37 år gammel svensk statsborger av tunisisk
opprinnelse er pågrepet i Sverige.

– Opprørende

De svært alvorlige planene om terror midt i København der en gruppe militante islamister planla å drepe så mange som mulig oppfattes som opprørende av den danske justisministeren.

– Gruppens planer om å drepe så mange som mulig er meget skremmende, og er nok det hittil alvorligste forsøket på terror i Danmark, sier justisminister Lars Barfoed til nyhetsbyrået Ritzau.

Justisministeren vil til tross for den alvorlige trusselen også rose politiet og samarbeidet på tvers av grensene. Et samarbeid som kan ha avverget et angrep denne gangen.

– Dagens arrestasjoner bekrefter at det er personer som har vilje til å gjennomføre terrorhandlinger mot Danmark og danske interesser. Det må vi dessverre se i øynene. Samtidig vil jeg understreke at myndighetene er ganske godt forberedt på å imøtegå terrortrusselen som som Danmark står overfor nå, sier den danske justisministeren.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt