NRK Meny
Normal

– Politiet kom ut med en gjenstand

Etter at dansk politi tidligere i kveld evakuerte beboerne i boligblokken der en av de terrormistenkte ble pågrepet, fjernet de onsdag kveld en gjenstand fra mannens leilighet.

Dansk politi i Greve i Danmark

Danske bombeeksperter fjernet onsdag kveld en gjenstand fra leiligheten til den terrormistenkte irakeren i Greve i Danmark.

Foto: Martin Sylvest

Det forteller fotograf Martin Sylvest til NRK.no. Sylvest befinner seg utenfor boligblokken i Hedelyparken i Greve, rundt 20 kilometer fra København.

Den var i denne blokken den 26 år gamle terrormistenkte irakeren bodde sammen med familien, da han ble arrestert av dansk politi onsdag morgen.

Torsdag morgen hadde de evakuerte beboerne fått flytte hjem igjen, opplyser politiet, melder Politiken.

– Lignet en kasse

Ved 21-tiden ble bygningen evakuert. Politiets plutselige evakuering kunne tyde på at kriminalteknikerne, som saumfarte leiligheten, har funnet gjenstander, deler eller ingredienser som antyder at de siktede har hatt befatning med sprengstoff.

Bombeekspert kom til leiligheten.

– Like etter at bygningen var evakuert, og politiet hadde tatt seg inn i leiligheten, kom en politimann, kledd i spesialutstyr, ut med et objekt som lignet en liten kasse, forteller Sylvest til NRK.no.

Da var det både politi og ambulanse på stedet.

Politiets etterretningstjeneste (PET) i Danmark bekreftet tidligere i kveld til DR Nyheder at politiet evakuerte eiendommen fordi de i forbindelse med ransakingen tidligere i dag hadde funnet noe mistenkelig.

– Vi er bedt om å gå ut. De har sikkert funnet en bombe, sa en av beboerne i Greve til bt.dk.

Måtte trekke 100 meter unna

Fire anholdt for terrorplaner

Politiet i Greve evakuerer to oppganger ved Hedelyparken i Greve.

Foto: Michael Bothager / SCANPIX

Da beboerne ble evakuert onsdag kveld, fikk de beskjed om å gå minst 100 meter vekk fra bygningen.

Politiet evakuerte to oppganger. Den ene av dem er den samme som den 26 år gamle irakeren ble arrestert .

– Det har vært politi her i hele dag, men plutselig, etter mange timer, ga de beskjed om at oppgangene måtte evakueres, og folk måtte trekke unna, forteller Sylvest.

Ifølge ham er politiet ved midnatt fremdeles inne i leiligheten til den terrormistenkte irakeren, og det er satt opp en sperring som holder folk på 20-30 meters avstand fra blokken.

Sylvest forteller at det skapte nervøsitet blant beboerne at politiet plutselig bestemte seg for å evakuere boligblokken, etter å ha vært på stedet hele dagen.

– De undret seg over at det skjedde så plutselig, sier han.

Den 26-årige irakeren bodde i blokken sammen med sine foreldre og to brødre, en av dem en lillebror på seks år, skriver Ekstrabladet.

– Faren var sikker på at sønnen ikke har gjort noe galt

Blant dem som ble evakuert, og som gikk ute på området utenfor boligblokken onsdag kveld, var 26-åringens far, mor og lillebror.

– Faren gikk hvileløst rundt. Han ville ikke la seg fotografere, men sa at han ikke forsto hvorfor politiet hadde tatt sønnen hans. Han var sikker på at han ikke hadde gjort noe galt, forteller Sylvest.

Ifølge familiens naboer var de ansett som svært religiøse.

– De er ekstreme muslimer. Kona får ikke engang hilse på oss. Familien bruker vaskekjelleren som bønnerom, sier naboen Lizeth Winther til Ekstrabladet.

Skulle drepe så mange som mulig

Købehavn-kontoret til Jyllandsposten

Redaksjonslokalene til Jyllands-Posten og Politiken på Rådhusplassen i København skal ha vært målet for terrorangrepet som fem pågrepne personer er mistenkt for å ha planlagt

Foto: SCANPIX DENMARK / Reuters

26-åringen mistenkes sammen med fire andre som ble pågrepet i Danmark og Sverige onsdag. Irakeren ble arrestert tidlig onsdag morgen i familiens leilighet i Hedelyparken i Greve.

Han skal ha hjulpet de tre andre mennene med å finne leiligheten i Herlev der de ble arrestert i morges, skriver Ekstrabladet..

De tre mennene er:

  • En 44-årig tunisisk statsborger bosatt i Sverige
  • En 29-årig svensk statsborger født i Libanon, bosatt i Sverige
  • En 30-årig svensk statsborger med ukjent opprinnelse

Onsdag ettermiddag pågrep dansk politi fire personer, mistenkt for å ha planlagt en terroraksjon mot Jyllands-Postens lokaler i København. Avisene Politiken og Extrabladet holder til i samme bygning.

En person er også pågrepet i Sverige.

PET regner med at angrepet skulle finne sted en av de nærmeste dagene. Politiet fant også en maskinpistol med lyddemper og skarp ammunisjon under en husransakelse.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt