NRK Meny
Normal

– Barn kan bli engstelige av dommedagsmyter i media

I USA har flere barn henvendt seg til NASA på grunn av reell frykt for dommedag. – Barn har problemer med å forstå ironien i medieoppslag, sier krisepsykolog.

Skjermdump av TV2-artikkel

Dommedagsteoriene florerer på nett og har også blitt heftig omtalt i media. Ordet «doomsday» gir 34 300 000 treff på Google.

Foto: Skjermdump av TV2.no

På nettsiden «Why the world won't end» har NASA forsøkt å berolige engstelige mennesker som har blitt påvirket av de mange dommedagsprofetiene.

– Vi har fått en del spørsmål fra barn som har uttrykt en sterk frykt og angst for å dø etter å ha lest artikler om dommedag, sier NASA-forsker David Morrison.

Men Atle Dyregrov, psykolog ved senter for krisepsykologi, tror et fåtall norske barn opplever det samme.

– Trygge foreldre gir trygge barn. De fleste norske foreldre er avbalansert når det kommer til dommedag. Trygge barn frykter ikke dommedag på grunn av medieoppslag, sier Dyregrov til NRK.no.

Anklaget for å ha skapt frykt

Atle Dyregrov

Atle Dyregrov, psykolog ved senter for krisepsykologi

Foto: UiB

Religionsforsker Asbjørn Dyrendal tror det er svært få mennesker i Norge som lar seg påvirke av nedtellinger til jordens undergang.

– Dommedagstenkningen i Norge er ikke veldig utbredt. Det skaper bare noe frykt hos mennesker som er disponert for det, sier Dyrendal til NRK.no.

Likevel reagerer noen på at «norske medier skaper frykt» ved å skrive om dommedagsfenomenet.

TV2 ble i november klaget inn til PFU for å ha skapt «unødig frykt» på grunn av en nyhetssak med tittelen «En måned til verden går under».

SE OGSÅ:

Som et svar på hundrevis av forespørsler hver dag har NASA lagt ut en video som avkrefter vitenskapelig at verden går under 21. desember 2012, slik Maya-indianerne spådde. Videoen skulle egentlig publiseres dagen etter, men på grunn av den store pågangen, ble den allerede lagt ut denne uka.

SE VIDEO: NASA avkrefter at verden går under 21. desember.

– Barn forstår ikke ironi

Redaktør Bård Espen Hansen i tv2.no forsvarte seg og sa at «han ikke tror deres oppegående lesere vil ta saken på alvor.»

– Det stemmer sikkert at artiklene ble skrevet med et glimt i øyet, men det skjer gradvis at mennesker utvikler vår evne til å forstå humor, sier Atle Dyregrov.

Asbjørn Dyrendal

Religionsforsker Asbjørn Dyrendal

Foto: Arnfinn Pettersen

Han forklarer at humorforståelsen hos barn er en tankemodningsprosess som utvikles gradvis.

– Barn har humor, men hva de kan forstå av visse typer humor som ironi og sarkasme, kommer som en del av barnets modningsprosess.

Dyregrov anbefaler mediene å være forsiktige med å anta at alle leserne skjønner at artiklene skal leses med en klype salt.

– I våre dager er det slik at yngre barn henter informasjon fra nettet, uavhengig av sine foreldre. Barn som leser slike saker, uten å få en forklaring fra voksne, kan bli redde, sier Dyregrov.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt