Hopp til innhold

– Aktivister deportert eller fengslet

Aktivister fra hjelpekonvoien som ble bordet skal allerede ha blitt sendt ut av Israel. Andre skal være fengslet, sier NRKs Midtøsten-korrespondent.

Venstreorienterte isreaelere og utenlandske demonstranter i Ashdod, Israel

Skipene fra konvoien tas inn til havn i byen Ashdod i Israel.

Foto: JACK GUEZ / Afp

Tre av de seks skipene fra den internasjonale hjelpekonvoien som ble bordet er nå tatt inn til havn i byen Ashdod i Israel.

– Det jeg har hørt, er at en del av de som har gått av båtene, er blitt tvunget på fly og deportert fra Israel, sier NRKs Midtøsten-korrespondent Sidsel Wold, som er ved havnen i Ashdod.

Sidsel Wold

NRKs Midtøsten-korrespondent Sidsel Wold

Foto: NRK

De aktivistene som har vært enige om at oppholdet deres i området nå er slutt, har blitt sendt hjem, ifølge Wold.

– Andre er blitt kjørt til fengsel, der de rett og slett har blitt satt i arrest. Det er ikke noe jeg har sett, men noe jeg hører fra kilder som står ved havnen, og som har stått og sett på trafikken inn og ut, sier Wold.

Usikre dødstall

Rundt 600 passasjerer var om bord i de seks skipene i konvoien.

Det hersker stor usikkerhet om hvor mange som ble drept og skadet som følge av aksjonen.

Ni mennesker døde, de fleste av disse tyrkiske aktivister, ifølge det israelske forsvaret. 20 mennesker skal ha blitt skadet.

Tidligere i dag har det vært rapportert om at 19 mennesker mistet livet.

Les også: Tyrkia ber om krisemøte i FN
Les også: – Angrepet er statsterrorisme

Gir ingen informasjon

– Jeg står og ser ut over havnen. Det ligger mange lasteskip her, og vi har hørt at dette passasjerskipet Mavi Marmara skal komme inn i 19-tiden lokal tid (klokken 20 norsk tid, red.anm.), men vi vet ikke helt, sier Wold.

Israel ikke gir noen informasjon om båtene, aktivistene på båtene, deres skjebne og hva som skjer med dem, ifølge korrespondenten.

– Jeg vet at mange diplomater fra flere land hvis statsborgere er om bord på denne flåten har ventet i timesvis utenfor havnen her i Ashdod, og det tar veldig lang tid å få informasjon om skjebnen til de sårede og drepte. Ingen vet deres identitet ennå, så det er veldig vanskelig å få informasjon her, sier Wold.

Både Norge og Sverige venter på informasjon. Det skal være tre nordmenn om bord på ett av skipene, og også den kjente svenske forfatteren Henning Mankell.

Les også: - Mankell er i «forvaring»
Les også: Randis skjebne uviss til tirsdag
Les også: Krever informasjonsblokade hevet
Les også: Folkvord måtte bli igjen på Kypros

– Klar PR-strategi

Journalister har ikke fått vite når det kommer nye opplysninger om hvem de skadde og drepte etter aksjonen er, ifølge Wold.

– Nei, ingenting. Det vet jeg er veldig frustrerende for diplomatene, og selvfølgelig for mange familier som er veldig bekymret for sine, påpeker Midtøsten-korrespondenten.

– Men dette er en klar PR-strategi fra israelernes side, som vi også så under Gaza-krigen: Man blir fullstendig blokkert fra den ene siden, mens israelske talsmenn kommer hit og tilbyr intervjuer om og om igjen, forklarer Wold.

– Rett bortenfor mer her nå har det kommet en gruppe israelere som står og hopper og danser med israelske flagg, og roper «All ære til den israelske hæren. Vi synes dere har gjort en strålende jobb». De står også og forstyrrer folk som rapporterer herfra, sier hun.

Les også: Randis skjebne uviss til tirsdag
Les også: Israel blokkerer forsyninger til Gaza

SISTE NYTT

Siste nytt

Finland og Sverige har levert sine Nato-søknader

Finland og Sverige har overlevert sine Nato-søknader i Brussel. – Det er en god dag i en kritisk tid, sa generalsekretær Jens Stoltenberg.