- Mankell er i «forvaring»

Ifølge svenske myndigheter var ikke stjerneforfatteren Henning Mankell blant Gaza-aktivistene som ble såret da israelske kommandosoldater bordet ett av skipene som forsøkte å bryte Israels blokkade av Gaza. Derimot er han tatt i «forvaring».

Video Erling Folkvord demonstrete foran ambassaden

Erling Folkvord sa at Henning Mankell var skutt da han holdt en appell foran Israels ambassade.

Henning Mankell
Foto: FABIAN BIMMER / AP

Under demonstrasjonen foran den israelske ambassaden i Oslo, sa Erling Folkvord at forfatteren Henning Mankell er blant de skadde.

Folkvord var blant aktivistene som skulle vært med i den internasjonale konvoien inn til Gaza, men det måtte velges blant nordmennene og Folkvord trakk seg - og ble stående igjen i Kypros da konvoien satte kurs for Gazastripen og havnen i Gaza by.

(Saken fortsetter under bildet)

Folkvord foran Israels ambassade

Folkvord foran Israels ambassade

Foto: Anne-Cathrine Reuterdahl / NRK

Avviser at Mankell ble såret

Utsagnet om Mankell rakk å spre seg til flere nettaviser i Norden - selv om Folkvord presiserte at det var en ubekreftet melding han refererte.

Svenske myndigheter avviser at Henning Mankell ble såret i den israelske militæraksjonen som fant sted i grålysningen i dag morges.

Svensk UD har via riksdagsmedlemmet Mehmet Kaplan, som også var med konvoien, fått beskjed om at Mehmet og Mankell er kommet i land og i «forvaring».

- Det virker som at de er uskadde. De har i alle fall ingen alvorlige skader, sier Ingrid Palmklint i svensk UDs pressetjeneste til Expressen .

Flere arrestert

Gaza-demonstrasjoner

Gaza-demonstrasjoner

Foto: Øystein Nygård / NRK
Mavi Marmara

Israelsk marine på siden av et av skipene

Foto: POOL / Reuters
Israelske soldater som border Gaza-konvoi

Israelske soldater border Gaza-konvoi

Foto: IHH / Ap

Ifølge Dagens Nyheter og Sveriges Television er fire svensker arrestert og ført til et fengsel i Beersheba.

Ytterligere fem andre - blant dem Mankell - skal ha fått et ultimatium. Dette bekreftes av det svenske utenriksdepartementet.

De fem har fått valget mellom å underskrive på et papir, hvis innhold utenriksdepartementet ikke kjenner til og deretter deporteres fra Israel, eller stilles for retten.

Utenom Mankell gjelder dette Mehmet Kaplan, legen Viktoria Strand, kunstneren Dror Feiler, som var en av initiativtakeren til «Ship to Gaza» og Saman Ali, som var kasserer for opplegget.

Feiler skal ha fått en lettere skade i ansiktet.

Det er fortsatt uklart om det er svenske statsborgere blant de døde. Ennå mangler svensk UD informasjon om professor og talsmann for Mattias Gardell og hans kone, idéhistorikeren Edda Manga.

Folkvord lei seg

På grunn av at Israel har innført militær sensur og har blokkert all satellittkommunikasjon, har det ikke vært mulig for verken media eller ambassadepersonell å komme i kontakt med aktivistene det siste halve døgnet, verken på skipet som ble bordet eller et av de andre skipene i konvoien.

- Jeg har fått en ubekreftet muntlig opplysning, om at Henning var skadet av israelske skudd. Det er en ubekreftet melding, vil jeg understreke, jeg er nokså sterkt personlig berørt av hva som har skjedd, sa Erling Folkvord tidligere mandag, før han gikk ut og beklaget utsagnet.

- Mange venner av meg var om bord på dette skipet, og det at Henning var blant de som var skutt, gikk så sterkt inn på meg at jeg nevnte det i appellen. Jeg burde ikke ha brukt navn før det var bekreftet, sånn sett er jeg litt lei meg for det, sier Erling Folkvord i intervju med NRKs Dagsnytt Atten.

Saken oppdateres.

SISTE NYTT

Siste nytt