Hopp til innhold

27-åring ny partileder for Nasjonal samling i Frankrike

Marine Le Pen får dermed friere hender til å lede partiets parlamentariske gruppe og forberede presidentvalget i 2027.

Jordan Bardella og Marine Le Pen

PARTILEDERE: Jordan Bardella sammen med Marine Le Pen etter å ha blitt utnevnt til partileder lørdag 5. november.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters

Det er 27 år gamle Jordan Bardella som tar over for mangeårig partileder Marine Le Pen. Han blir den første til å lede partiet som ikke kommer fra Le Pen-familien.

Bardella har vært nestleder i Nasjonal samling siden i fjor, og er medlem av EU-parlamentet. Han fikk 85 prosent av partifellenes stemmer, mens motkandidaten Louis Alliot fikk 15 prosent. Det ble klart på partiets 18. partikongress.

Lederbyttet er riktignok mer en formalitet enn et tronskifte. Bardella har flere ganger slått fast at han vil støtte Le Pen i presidentvalget i 2027.

Marine Le Pen får også mer tid til å lede partiets parlamentariske gruppe. Under valget i juni gjorde Nasjonal samling sitt beste resultat, og fikk inn 89 av 577 representanter.

Les også: Ingen «reservehjul» for Macron etter valgfiasko

Macron kjører bil
Macron kjører bil

Ropte « ... Dra tilbake til Afrika!» i nasjonalforsamlingen

Bardella begynner i jobben med en betydelig utfordring.

Torsdag 3. november ble et av partiets representanter, Grégoire de Fournas, kastet ut av nasjonalforsamlingen. Under en debatt om migrantkrisen i Middelhavet ropte « ... Dra tilbake til Afrika!» til Carlos Martens Bilongo, en svart representant fra ytre-venstre partiet Det ukuelige Frankrike.

– I dag ble jeg redusert til en hudfarge. Jeg er født i Frankrike, og er folkevalgt i Frankrike. Her ser man det ekte ansiktet til Nasjonal samling. Det er en skam, reagerte Bilongo på vei ut fra forsamlingen.

De Fournas og Nasjonal samling hevder imidlertid han omtalte migrantene som krysser Middelhavet.

Jordan Bardella driver valgkamp for Nasjonal front i utkanten av Paris i 2015, 20 år gammel.

Jordan Bardella driver valgkamp for Nasjonal Front i utkanten av Paris i 2015, 20 år gammel. Da, som nå, gikk Bardella nesten alltid kledd i dress.

Foto: JOEL SAGET / AFP

Innvandringskritisk innvandrersønn

Den unge Jordan Bardella har i flere år blitt sett på som en mulig arvtaker til Le Pen, som da han ble talsperson for partiet i september 2017.

27-åringen ble født i Paris forstaden Drancy, og vokste opp i en annen forstad, Trappes. Faren har algeriske aner, mens moren innvandret som barn fra Nord-Italia.

Forstedene Trappes (sørvest) og Drancy (nordøst) utenfor Paris (markert i rødt).

På scenen under partikongressen på lørdag snakket en selvsikker Bardella i 40 minutter, uten notater, om oppveksten i 8. etasje av en sliten blokk.

– Hver dag, når jeg så ut av vinduet eller skulle inn i blokken, så var det doplangere som sjekket om du kom fra politiet. Og på andre siden av gaten var det en islamsk skole. Jeg så jenter helt ned i femårsalderen kledd i hijab, fortalte Bardella.

Bardella blir sett på som en av de mest radikale i ytre høyre-partiet. Han er motstander av homofilt ekteskap, frihandelsavtaler, og liberal innvandringspolitikk.

Han sier riktignok han vil videreføre Le Pens normalisering av partiet. De siste årene har Nasjonal samling, som endret navn fra «Nasjonal Front» i 2018, blant annet blitt mindre kritisk til EU.

I tillegg har partiet tatt stor avstand fra grunnlegger Jean-Marie Le Pen, som flere ganger har kommet med uttalelser som sår tvil om Holocaust.

SISTE NYTT

Siste nytt