– Uklokt å ikke frigi bin Laden-bilder

PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken sier amerikanerne hadde hatt mye å tjene på å legge fram bildene av Osama bin Laden.

Kristian Berg Harpviken, direktør ved Institutt for fredsforskning

PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken tror Obama kan bli presset til å offentliggjøre bildene av Osama bin Laden.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

I kveld ble det kjent at Barack Obama har bestemt at han likevel ikke vil frigi dødsbildene av Osama bin Laden.

Presidenten har veid fordelen ved å dempe konspirasjonsteoriene opp mot faren for voldelige reaksjoner, og falt ned på at verdenssamfunnet ikke bør se de blodige bildene av den drepte Al Qaida-lederen.

Burde planlagt bedre

Direktør ved Institutt for fredsforskning (PRIO) Kristian Berg Harpviken sa tirsdag til NRK at USA ville tjent på å frigi bildene av liket.

Harpviken sier i kveld at han tror det var en uklok avgjørelse å ikke frigi bildene, siden de kunne vært et effektivt middel i å dempe spekulasjoner og konspirasjonsteorier rundt terrorlederens død.

– Det vil fortsatt være en del mennesker i verden som ønsker å se et definitivt bevismateriale. Jeg tror de ville hatt mye å tjene på å legge dem fram, sier Harpviken.

Han synes også det er merkelig at ikke amerikanerne forsikret seg på forhånd at de ville klare å ta skikkelige bilder av bin Laden.

– Jeg spør meg hvordan man kan planlegge og øve på en slik operasjon gjennom flere måneder, uten å tenke på at det er viktig å skaffe skikkelig bildemateriale, sier Harpviken.

– Går inn i historien udokumentert

Den republikanske kongressmannen Mike Rogers har sett bildene av Osamas lik, men ønsker derimot ikke at de skal offentliggjøres.

– Konspirasjonsteoretikere verden over vil uansett hevde at bildene er manipulert likevelm og det er en risiko for at bildene kun vil bidra til å fyre opp stemningen i Midtøsten, sier Rogers ifølge NBC.

– Jeg tror de fleste ville latt seg overbevise. De som uansett ikke ønsker å tro, ville nok ikke la seg overbevise, sier Harpviken.

Han forstår at amerikanerne frykter at bildet kunne blitt brukt som et symbol blant enkelte krefter, og at de på samme måte som at de begravde ham på ukjent sted, velger å holde dette for seg selv.

– Men jeg er redd for at konsekvensene av at dette går inn i historien udokumentert er verre enn å legge fram bevisene, sier Harpviken.

– Kan bli presset til å publisere

Harpviken tror at presset på å få publisert bildene ikke vil dabbe av med det første.

– Selv om Obama i dag forsøker å avslutte diskusjonen, så er det sannsynlig at den fortsetter. Det kan være at de ender opp med å publisere det likevel, etter å ha blitt presset fra skanse til skanse.

– Da er mye av den positive effekten av publiseringen borte. Det er den dårligste løsningen, og da er det heller bedre å skjære i gjennom og publisere dem nå, sier PRIO-direktøren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt