Hopp til innhold

- Wikileaks kunne hindret 11. sept.

To tidligere FBI-agenter mener terrorangrepet, som rammet USA 11. september 2001, kunne vært forhindret hvis nettstedet Wikileaks hadde eksistert.

World Trade Center i USA

To FBI-agenter skriver at angrepet på World Trade Center kunne vært unngått hvis Wikileaks hadde eksistert i 2001.

Foto: Arkivfoto:SPENCER PLATT / Scanpix

De to agentene Coleen Rowley fra Minneapolis FBI og Bogdan Dzakovic, en spesialagent for luftfartsmyndighetenes sikkerhetsavdeling FAA, prøvde begge å varsle om et forestående terrorangrep på amerikansk jord, skriver de i Los Angeles Times.

– Ting hadde kanskje vært annerledes hvis det var en kjapp og konfidensiell måte å få ut informasjon på - og Wikileaks hadde vært i stand til det, skriver de to.

Agentene hadde informasjon om fransk-marokkaneren Zacarias Moussaoui, som studerte ved en flyskole i Minnesota, og som ikke var interessert i å lære å lande.

Coleen Rowley prøvde å slå alarm. I tillegg hadde utenlandske etterretningstjenester rapportert at Moussaoui hadde forbindelser med en utenlandsk terroristgruppe.

Prøvde å varsle

Mindre enn én måned før angrepet forsøkte en FBI-agent å sende en advarsel til myndighetene i Washington. Han sa at han prøvde å hindre noen i å krasje et fly inn i World Trade Center. Men FBI i Washington lot være å handle, skriver agentene.

Wikileaks kunne ha vært en sikkerhetsventil for de agentene som var urolige og frustrerte på sine overordnede, skriver Rowley og Dzakovic.

Sjefene deres advarte flere ganger mot å snakke med media. Likevel følte agentene er sterkt ønske om å advare befolkningen om et terrorangrep.

I ettertid har 9/11-kommisjonen kommet frem til at flykaprerne antagelig ville ha utsatt angrepet hvis arrestasjonen av Moussaoui var kjent for offentligheten.

Og hvis Wikileaks hadde eksistert så hadde dette vært mulig.

I LA Times-artikkelen konkluderer Rowley og Dzakovic med at Wikileaks er en viktig sikkerhetsventil for varslere - en ventil som kunne forhindret 11. sept.

SISTE NYTT

Siste nytt